De Moedertempel van Bali

Bali behoort tot Indonesië, maar verschilt qua cultuur met de andere Indonesische eilanden. De bevolking is liefelijker en dat komt vooral vanwege hun geloof. Indonesië is Islamitisch, Bali is hindoeïstisch, maar dan met een eigen inbreng zoals Boeddhistische gebruiken vermengd met inheemse rituelen.

Offers Bali
Bali heeft veel tempels en op elke straathoek, tuin of enig vrij plekje staan tempeltjes. De Balinezen zijn veel met hun geloof bezig. Elke dag worden offers gebracht, veelal bestaande uit een bakje met eten en bloemetjes.
Moedertempel met op de achtergrond
 de Gunung Agung
Het ultieme doel van een Balinees is minimaal één keer de Moedertempel te bezoeken. De Moedertempel is de hoofdtempel van Bali. Deze Pura Besakih ligt schitterend op de hellingen van de actieve vulkaan Gunung Agung. Het gehele complex bestaat uit meerdere tempels.

Vanaf de parkeerplaats staat je nog een klim van twintig minuten te wachten. Je loopt in colonne naar boven met op de achtergrond de machtige Gunung Agung. Deze vulkaan is in 1963 nog uitgebarsten. Wonderwel bleef de tempel ongedeerd.
De tempel is opgedragen aan de god Besakih. De Balinezen geloven dat hij in de berg woont.
Er zijn drie hoofdtempels, die gewijd zijn aan Shiva, Brahma en Vishnu. Verder staan er nog diverse andere heiligdommen.
Het is een hele belevenis en leuke ervaring om te midden van de gelovige Balinezen te vertoeven en te zien hoe zij met hun geloof bezig zijn.

Pura Besakih complex Bali

Andre van Luttikhuizen