Kek Lok Si tempel

De Kek Lok Si tempel, of tempel van gelukzaligheid, is de grootste en bekendste tempel op Maleisisch Penang. Gebouwd op een heuvel kijk je vanuit de tempel uit over Ayer Itam en Georgetowen, de hoofdstad van Penang. De tempel is een mix van Boedhisme en Taoïsme en andere Chinese invloeden die elk hun eigen geloof en rituelen hebben. De Taoïsten komen naar de heuvels van Ayer Itam (He San) om hun onsterfelijkheid te praktiseren. 


Kek Lok Si tempel met
de Pagode van de 10.000 Boedha's
De tempel was al een van de meest prestigieuze en vermaarde tempels in Zuidoost Azië, maar dat was blijkbaar nog niet voldoende. Na 35 jaar kreeg de tempel ook een pagode. De pagode is van verre al te zien en een van de iconen van Penang. De officiële naam is de Pagode van Rama IV, maar hij staat beter bekend als de pagode van de 10.000 Buddha's. De pagode combineert een Chinese achthoekige basis met een middelste laag van Thais ontwerp, en een Birmese kroon.
De andere bezienswaardigheid van de tempel is het enorme bronzen beeld van Kuan Yin. Deze Godin van Genade is ruim 30 meter hoog en staat achter de pagode van de 10.000 Buddha's.

Gebedsruimtes Kek Lok Si tempel
De klim naar boven neemt 10 tot 40 minuten in beslag. Een fit persoon die zonder pauze de klim aflegt, is in 10 minuten boven. De tijd loopt op al naar gelang je blijft steken bij de souvenirsshops, een koffie neemt of de schildpadvijvers onderweg bezoekt. Wil je niet lopen, parkeer dan je auto op de parkeerplaats bij de entree, of laat je er afzetten.

De tempel is op zijn mooist tijdens de Chinese Nieuwjaars festiviteiten.

Overnachten: Cheong Fatt Tze mansion (een bijzondere ervaring)

Andre van Luttikhuizen