Turkije: Cappadocië

Aan de voet van twee vulkanen ligt, ten zuidoosten van Ankara, Cappadocië. Cappadocië is een van de grote toeristische trekpleisters van Turkije.

Cappadocië
Lang geleden zijn de vulkanen  Erciyes Dag en Hasan Dag tot uitbarsting gekomen en uit de as is een zacht tufsteen ontstaan. Door verwering heeft zich een landschap met bijzondere vormen ontwikkeld.
Eenmaal aangekomen waan je je in een wereld die alleen in sprookjes voorkomt. Het idyllische landschap bestaat uit rotsen van tufsteen, die diverse, soms bizarre, vormen hebben aangenomen. Zo zijn er puntmutsen of zgn. feeënschoorstenen. Ook zijn er bijzondere vormen te ontdekken als je op een bepaalde manier voor de rotsen staat. Zo herken je soms dieren of bepaalde etenswaren. Daarnaast zijn er ondergrondse woningen, die eeuwen geleden al gebruikt werden als huis.
De belangrijkste uitvalsplaatsen in dit gebied zijn Ürgüp en Göreme. In Ürgüp vind je rotswoningen, waarvan er nu nog enkele worden bewoond. In het Nationaal Park Göreme ligt het openlucht museum, waar in de rotsen een kloostercomplex is uitgehouwen met kerkjes. Je vindt hier o.a. fresco's waarin het leven van Jezus op is afgebeeld. De mogelijkheid bestaat om vroeg in de ochtend een ballonvaart over de vallei te maken.

Bijzondere vormen in Cappadocië

De grootste stad Nevsehir is tevens een mooi startpunt om de ondergrondse steden te ontdekken. Deze liggen op de weg naar Nigde.Grotere kaart weergeven

Andre van Luttikhuizen