Doorgaan naar hoofdcontent

Spanje: Cordoba

Cordoba is een stad met een rijke geschiedenis. Van Romeinse stad naar hoofdstad van een islamitisch kalifaat in de Middeleeuwen en daardoor een van de grootste steden in de wereld. Cordoba ligt in Andalusië aan de rivier de Guadalquivir, en aan de voet van het gebergte Sierra Morena. Het is de warmste stad van Europa. Cordoba heeft vele bezienswaardigheden waarvan de Mezquita de beroemdste is.

Mezquita
Het meesterwerk van de islamitische kunst La Mezquita is een van de hoogtepunten van Andalusië. Tegenwoordig ie de Mezquita een rooms-katholieke kathedraal en bekend als Catedral de Nuestra Señora de la Asunción. Echter is de Mezquita oorspronkelijk gebouwd als moskee en staat als zodanig op de vierde plaats van grootste moskeeën op Aarde. Bijzonder aan de Mezquita is dat binnenin een gotische kathedraal is gebouwd. Daarnaast heeft het bouwwerk vele zuilen.


La Mezquita in Cordoba
Gelovigen moesten zich, alvorens het heligdom te betreden, eerst verplicht reinigen. Dit gebeurde bij de fontein op de binnenplaats die bekend staat als de Patio de Naranjos.

Joodse wijk in Cordoba 

Joodse wijk
Juderia is de oude Joodse wijk. De oudste wijk van Cordoba is rondom de moskee te vinden. Laat je meevoeren door de kleurrijke kronkelige straatjes die je langs prachtige huizen, religieuze gebouwen zoals de synagoge en stadsmuren en -poorten brengt. Wrijf over de gelukbrengende voet van Maomonides, een bronzen beeld van de joodse geleerde en filosoof met de gelijknamige naam. Sla de calle de las Flores in en geniet van de vele bloemen die op de huizen prijken.Alcazar de los Reyes Cristianos
Het "Paleis van de christelijke vorsten" is een van oorsprong middeleeuws kasteel dat diende als residentie van koning Alfonso XI. Het was een van de belangrijkste verblijfplaatsen van Isabella van Castilië en Ferdinand II van Aragon. Zij hebben hier gesprekken gevoerd met Columbus over zijn reis naar India. Later diende de Alcazar als garnizoen voor het leger van Napoleon en als gevangenis. Tegenwoordig is het een toeristische attractie en nationaal monument. Binnen vind je baden en Romeinse mozaïeken, buiten de Arabische paleistuinen met zijn bloemenpracht en fonteinen zijn een aanrader. De Alcazar ligt naast de rivier de Guadalquivir, vlakbij de Mezquita.

Alcazar de los Reyes Cristianos in Cordoba


Populaire posts van deze blog

Sri Lanka

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan en ligt als een druppel onder India. Het eiland heeft een rijke en roerige geschiedenis gehad. De voorouders van de huidige Singalezen waren de Singali en zij introduceerden het Boeddhisme. Tijdens de Middeleeuwen kwamen er Tamils vanuit India naar Sri Lanka. Vanaf het moment dat zij een koninkrijk stichtten in Jaffna is de relatie tussen hen en de Singalezen er niet beter op geworden. Verscheidene oorlogen resulteerden uiteindelijk in een bloedige burgeroorlog die eindigde in 2009.


Vanaf de 16e eeuw heeft Sri Lanka Europese een aantal overheersers gehad. De Portugezen kwamen als eerste gevolgd door de Nederlanders en de Engelsen. In 1948 werd Sri Lanka afhankelijk.


Sri Lanka heeft verschillende namen gehad waarvan Ceylon de bekendste is. Colombo is de commerciële hoofdstad, maar is dat niet altijd geweest. Anuradhapura en Polonnaruwa zijn oude hoofdsteden en staan op de Unesco werelderfgoed-lijst.


Ondanks de overheersingen en oorlogen is …

De legende van de leeuwenrots

Er was eens een koning die had twee zonen. De oudste zoon Kasyapa zou de troonopvolger zijn, maar er was een probleem. Hij was een bastaard, dus de kans op het koningschap was nihil. Kasyapa wilde niet het risico nemen dat zijn jongere halfbroer koning zou worden dus besloot hij zowel zijn vader als zijn halfbroer Mogallan te vermoorden. Nadat hij zijn vader had vermoord vluchtte Mogallan. Daarop  kroonde Kasyapa zichzelf tot koning.


Kasyapa werd koning en zocht een goede plek voor zijn paleis dat niet zomaar  kon worden ingenomen. Het werd de Leeuwenrots in Sigiriya. Bovenop de ruim 200 meter hoge kolos werd een prachtig paleis gebouwd met alles erop en eraan. Het mocht de koning aan niets ontbreken. Zo was er behalve een kasteel een zwembad, een tuin met fonteinen en een spiegelmuur. Uiteindelijk kwam zijn jongere halfbroer Mogallan na 11 jaar met een leger terug. Hij won de strijd en Kasyapa pleegde zelfmoord.


Tegenwoordig is de leeuwenrots het hoogtepunt van een reis door Sri Lank…

De Tempel van de Tand

Kandy is de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka en na Colombo de grootste stad van het eiland. Toch hangt hier een relaxte sfeer die voornamelijk wordt veroorzaakt door de ligging aan een groot meer en natuurlijk aan de inwoners zelf. Sinds 1988 staat Kandy op de Unesco Werelderfgoedlijst. In deze spirituele stad staat de wereldberoemde Tempel van de Tand.


De Dalada Maligawa, zoals de Tempel van de Tand officieel heet, ligt prachtig aan het meer op korte afstand van het centrum van Kandy. Volgens de overlevering zou hier een hoektand van Boeddha bewaard worden. Verwacht niet dat je de tand te zien krijgt, want die wordt veilig bewaard.


Volgers van Boeddha komen uit diverse landen speciaal hierheen om een glimp op te vangen van de tand. Op deze heilige plek voeren monniken diverse rituelen uit. Onder begeleiding van muziek wordt de ceremonie uitgevoerd. Het spirituele effect wordt versterkt door de geur van wierook, doordringende muziek en biddende mensen.

Als bezoeker mag je d…

De foto en zijn verhaal - februari 2018

Februari is de maand van de wintersport. Het is al weer 10 jaar geleden dat ik voor het laatst op skivakantie was. Dat was in Zell am See in Oostenrijk.


Zell am See is een authentiek stadje met een autovrij centrum. Het ligt prachtig aan de oevers van de Zellersee en is omringd door bergen. Een tikje mondain is het, maar wel sportief en Zell am See kent een eigen skigebied, de Schmittenhöhe. De in totaal 77 km piste zijn zeer afwisselend en bieden mooie uitzichten op het meer en het dorp. Andere skigebieden in de buurt zijn de Maiskogel en de gletsjer van de Kitzsteinhorn in Kaprun waar je met de skibus gratis naartoe kunt.

Zell am See kent verschillende gezellige terrasjes, waarvan enkele uitkijken uit op het meer. Het stadje is met name populair onder (oudere) jongeren.


Down town Kaapstad te voet

Eind 2015 waren we drie dagen in Kaapstad. We sliepen in de Walden House in de wijk Tamboerskloof, op een steenworp afstand van de beroemde Tafelberg. Op de laatste dag van ons verblijf besloten we vanaf ons overnachtingsadres te lopen naar de Waterfront, het toeristisch uitgaansgebied in de havens. Het werd een flinke wandeling.


We liepen vanaf de Walden House linksaf de Buitengracht op. Vergeet niet af en toe achterom te kijken want anders zou je een prachtig uitzicht op de Tafelberg missen. We daalden langzaam af en onze eerste stop werd El Camino, een kleine koffietent aan de rand van de moslimwijk Bo-Kaap. Terwijl ik buiten wat foto's nam, knoopte mijn vriendin een praatje aan met de eigenaar, een jongeman uit Litouwen.
Vanaf El Camino liepen we naar Streetwires. Hier kun je handgemaakte Zuidafrikaanse relatiegeschenken van draad en kralen kopen. Natuurlijk kun je een kijkje nemen in hun atelier waar alles vervaardigd wordt.


Slenterend door Bo-Kaap kwamen we uit bij het Batav…