Spanje: Cordoba

Cordoba is een stad met een rijke geschiedenis. Van Romeinse stad naar hoofdstad van een islamitisch kalifaat in de Middeleeuwen en daardoor een van de grootste steden in de wereld. Cordoba ligt in Andalusië aan de rivier de Guadalquivir, en aan de voet van het gebergte Sierra Morena. Het is de warmste stad van Europa. Cordoba heeft vele bezienswaardigheden waarvan de Mezquita de beroemdste is.

Mezquita
Het meesterwerk van de islamitische kunst La Mezquita is een van de hoogtepunten van Andalusië. Tegenwoordig ie de Mezquita een rooms-katholieke kathedraal en bekend als Catedral de Nuestra Señora de la Asunción. Echter is de Mezquita oorspronkelijk gebouwd als moskee en staat als zodanig op de vierde plaats van grootste moskeeën op Aarde. Bijzonder aan de Mezquita is dat binnenin een gotische kathedraal is gebouwd. Daarnaast heeft het bouwwerk vele zuilen.


La Mezquita in Cordoba
Gelovigen moesten zich, alvorens het heligdom te betreden, eerst verplicht reinigen. Dit gebeurde bij de fontein op de binnenplaats die bekend staat als de Patio de Naranjos.

Joodse wijk in Cordoba 

Joodse wijk
Juderia is de oude Joodse wijk. De oudste wijk van Cordoba is rondom de moskee te vinden. Laat je meevoeren door de kleurrijke kronkelige straatjes die je langs prachtige huizen, religieuze gebouwen zoals de synagoge en stadsmuren en -poorten brengt. Wrijf over de gelukbrengende voet van Maomonides, een bronzen beeld van de joodse geleerde en filosoof met de gelijknamige naam. Sla de calle de las Flores in en geniet van de vele bloemen die op de huizen prijken.Alcazar de los Reyes Cristianos
Het "Paleis van de christelijke vorsten" is een van oorsprong middeleeuws kasteel dat diende als residentie van koning Alfonso XI. Het was een van de belangrijkste verblijfplaatsen van Isabella van Castilië en Ferdinand II van Aragon. Zij hebben hier gesprekken gevoerd met Columbus over zijn reis naar India. Later diende de Alcazar als garnizoen voor het leger van Napoleon en als gevangenis. Tegenwoordig is het een toeristische attractie en nationaal monument. Binnen vind je baden en Romeinse mozaïeken, buiten de Arabische paleistuinen met zijn bloemenpracht en fonteinen zijn een aanrader. De Alcazar ligt naast de rivier de Guadalquivir, vlakbij de Mezquita.

Alcazar de los Reyes Cristianos in Cordoba


Andre van Luttikhuizen