Doorgaan naar hoofdcontent

Oase of Fata Morgana

Door de trillende hitte van de lucht zie ik plots een zandkasteel opdoemen. Ik wrijf in mijn ogen, maar het beeld verdwijnt niet. De luchtspiegeling wordt langzaam werkelijkheid.


Het resort Riu Karamboa doemt op vanuit het glooiende duinlandschap, als een zandkasteel uit een sprookje van 1001 nacht. Gebouwd in de stijl van een Arabisch paleis en in de kleur van het omliggende zand is het resort één met zijn omgeving.


Aangekomen word je vriendelijk ontvangen door het personeel. Na de receptieformaliteiten krijgen we de sleutel en wordt ons verteld waar onze kamer zich bevindt. Een suite op de buitenste vleugel van het resort. Lekker rustig. We zijn net op de kamer of de koffers komen er al aan. Zo snel heb ik het nog niet eerder meegemaakt, zelfs niet in een hotel dat uit één gebouw bestaat.


Het resort is ruim opgezet en bestaat uit diverse vleugels van twee verdiepingen (begane grond en 1e verdieping). Het geheel ligt symmetrisch met centraal de voorzieningen zoals de receptie, winkeltjes, theater, zwembad en de restaurants. De 'open' ruimtes bestaan vooral uit zand omzoomd met agaven. Dichter naar het centrum gaat het zand over in goed onderhouden gras, oleanders en palmbomen. Door dit alles lopen brede paden.


Het enorme zwembad heeft heerlijk warm water, vaste relaxstoeltjes en een zwemmersbar. De ligstoelen in de tuin liggen in paden die in cirkels rond het zwembad liggen. De paden zijn gescheiden door hegjes zodat je niet allemaal op een kluitje ligt.



Het strand is enorm, breed en lang. Voldoende strandstoelen zorgen ervoor dat je heerlijk relaxt met een boekje, tijdschrift, e-reader of ipod de dag kunt doorbrengen. Natuurlijk is er ook genoeg animatie in de vorm van gym op het strand, volleybal, voetbal, aquagym, darts en nog veel meer. Er is zelfs een bescheiden sportschool. De aantrekkingskracht van de zee mag er ook wezen. Hoge golven zorgen voor een heerlijke branding. Check vooraf de kleur van de vlag, want de zee kan erg onstuimig zijn, vooral in onze wintermaanden.


Het resort heeft vier restaurants, waarvan drie themarestaurants. Deze moeten altijd van te voren worden besproken. Doe dit al 's morgens voor 10.00 uur, anders is de kans groot dat er geen plaats meer is. Buda is een Aziatisch restaurant waar o.a. sushi, chinees en indisch eten wordt geserveerd; Barlovento is typisch Kaapverdisch met veel vis; Las Dunas serveert Afrikaanse specialiteiten.


's Avonds is er een entertainment programma met afwissellend dans, zang en musical. Het vaste team zorgt voor een professioneel spektakel met dansen van de Kaapverdisch eilanden of musicals, maar ook onderhoudende  sketches met een knipoog. Daarnaast is er een band die bijvoorbeeld een ode brengt aan ABBA, of liedjes zingt uit de eighties.


Riu Karamboa is een oase in alle opzichten: een resort van alle gemakken voorzien om volledig tot rust te komen en een echt vakantiegevoel te ervaren. Ideaal voor de rustzoeker die toch het gemak van all-inclusive prefereert.

Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be