Oase of Fata Morgana

Door de trillende hitte van de lucht zie ik plots een zandkasteel opdoemen. Ik wrijf in mijn ogen, maar het beeld verdwijnt niet. De luchtspiegeling wordt langzaam werkelijkheid.


Het resort Riu Karamboa doemt op vanuit het glooiende duinlandschap, als een zandkasteel uit een sprookje van 1001 nacht. Gebouwd in de stijl van een Arabisch paleis en in de kleur van het omliggende zand is het resort één met zijn omgeving.


Aangekomen word je vriendelijk ontvangen door het personeel. Na de receptieformaliteiten krijgen we de sleutel en wordt ons verteld waar onze kamer zich bevindt. Een suite op de buitenste vleugel van het resort. Lekker rustig. We zijn net op de kamer of de koffers komen er al aan. Zo snel heb ik het nog niet eerder meegemaakt, zelfs niet in een hotel dat uit één gebouw bestaat.

Het resort is ruim opgezet en bestaat uit diverse vleugels van twee verdiepingen (begane grond en 1e verdieping). Het geheel ligt symmetrisch met centraal de voorzieningen zoals de receptie, winkeltjes, theater, zwembad en de restaurants. De 'open' ruimtes bestaan vooral uit zand omzoomd met agaven. Dichter naar het centrum gaat het zand over in goed onderhouden gras, oleanders en palmbomen. Door dit alles lopen brede paden.


Het enorme zwembad heeft heerlijk warm water, vaste relaxstoeltjes en een zwemmersbar. De ligstoelen in de tuin liggen in paden die in cirkels rond het zwembad liggen. De paden zijn gescheiden door hegjes zodat je niet allemaal op een kluitje ligt.


Het strand is enorm, breed en lang. Voldoende strandstoelen zorgen ervoor dat je heerlijk relaxt met een boekje, tijdschrift, e-reader of ipod de dag kunt doorbrengen. Natuurlijk is er ook genoeg animatie in de vorm van gym op het strand, volleybal, voetbal, aquagym, darts en nog veel meer. Er is zelfs een bescheiden sportschool. De aantrekkingskracht van de zee mag er ook wezen. Hoge golven zorgen voor een heerlijke branding. Check vooraf de kleur van de vlag, want de zee kan erg onstuimig zijn, vooral in onze wintermaanden.


Het resort heeft vier restaurants, waarvan drie themarestaurants. Deze moeten altijd van te voren worden besproken. Doe dit al 's morgens voor 10.00 uur, anders is de kans groot dat er geen plaats meer is. Buda is een Aziatisch restaurant waar o.a. sushi, chinees en indisch eten wordt geserveerd; Barlovento is typisch Kaapverdisch met veel vis; Las Dunas serveert Afrikaanse specialiteiten.'s Avonds is er een entertainment programma met afwissellend dans, zang en musical. Het vaste team zorgt voor een professioneel spektakel met dansen van de Kaapverdisch eilanden of musicals, maar ook onderhoudende  sketches met een knipoog. Daarnaast is er een band die bijvoorbeeld een ode brengt aan ABBA, of liedjes zingt uit de eighties.


Riu Karamboa is een oase in alle opzichten: een resort van alle gemakken voorzien om volledig tot rust te komen en een echt vakantiegevoel te ervaren. Ideaal voor de rustzoeker die toch het gemak van all-inclusive prefereert.

Andre van Luttikhuizen