Koning Zout

Lokale bevolking Sal Rei
Sal Rei, Portugees voor Koning Zout, ontleent zijn naam aan de ooit leidende positie in de zoutproductie van het eiland Boa Vista, een van de eilanden van Kaapverdië. Het is tevens de hoofdstad van het eiland, hoewel dit vroeger Rabil was. Sal Rei mag dan de hoofdstad zijn, het is geen bruisende stad zoals je misschien mocht denken, maar slechts een stadje met een slordige 15 straten.  Deze straten leiden allemaal naar het centrale plein waar ook de katholieke Sao Isabelkerk staat. De ligging in een mooie baai maakt dat je vanuit diverse straatjes een mooi doorkijkje hebt op zee. Verder heeft het stadje kleurrijke koloniale huizen en hangt er een Caribisch sfeertje.
Sao Isabel kerk Sal ReiSal Rei heeft een haven waar veerboten vertrekken naar een aantal andere Kaapverdische eilanden. Je kunt hiervandaan naar Santiago, Sal en Maio. Wil je naar een van de andere eilanden, dan kun je met per vliegtuig met Cabo Verde Airlines. Alleen Sal en Boa Vista zijn vanuit Europa rechtstreeks te bereiken.
Bij de haven is er ook een visafslag. Je kunt deze bezoeken, maar kom op tijd anders is de meeste vis al weg. Dé vis hier is tonijn.
Behalve een visafslag is er ook een groente- en fruitmarkt. Deze is overdekt en bevindt zich aan de linkerzijde van het centrale plein bij binnenkomst.

Visafslag in de haven van Sal Rei

Voor de kust van Sal Rei ligt Ilheu de Sal Rei. Het eilandje van Sal Rei is bekend vanwege het fort van de Hertog van Braganca.

Kinderen van de hogere klassen komen van het hele eiland om hier naar school te gaan. Ze blijven de hele dag en krijgen warm eten tussen de middag.Daar het toerisme op Boa Vista nog niet overal is doorgedrongen heeft ook voordelen. Je ziet weinig verkopers die je van alles willen 'aansmeren'. In Sal Rei vind je wel souvenirwinkels en hier proberen de verkopers je wel hun winkeltje binnen te lokken in de hoop dat je iets koopt. Nooit vervelend overigens. Ook op straat kom je verkopers tegen die je kralen willen verkopen. Zij zijn soms behoorlijk volhoudend en lopen samen met je door de straten van Sal Rei.

Kleurrijke straatjes van Sal Rei

Sal Rei heeft ook een aantal hotels en een erg leuk guesthouse. Migrante Guesthouse is een gerestaureerd koloniaal huis en omgetoverd tot een kleinschalig intiem guesthouse, dat gebruik maakt van natuurlijke energie en lokale producten. Kenmerken zijn een mooie bar en een gezellige patio.

Patio Migrante Guesthouse
Bar Migrante Guesthouse


Andre van Luttikhuizen