Doorgaan naar hoofdcontent

Koning Zout

Lokale bevolking Sal Rei
Sal Rei, Portugees voor Koning Zout, ontleent zijn naam aan de ooit leidende positie in de zoutproductie van het eiland Boa Vista, een van de eilanden van Kaapverdië. Het is tevens de hoofdstad van het eiland, hoewel dit vroeger Rabil was. Sal Rei mag dan de hoofdstad zijn, het is geen bruisende stad zoals je misschien mocht denken, maar slechts een stadje met een slordige 15 straten.  Deze straten leiden allemaal naar het centrale plein waar ook de katholieke Sao Isabelkerk staat. De ligging in een mooie baai maakt dat je vanuit diverse straatjes een mooi doorkijkje hebt op zee. Verder heeft het stadje kleurrijke koloniale huizen en hangt er een Caribisch sfeertje.
Sao Isabel kerk Sal ReiSal Rei heeft een haven waar veerboten vertrekken naar een aantal andere Kaapverdische eilanden. Je kunt hiervandaan naar Santiago, Sal en Maio. Wil je naar een van de andere eilanden, dan kun je met per vliegtuig met Cabo Verde Airlines. Alleen Sal en Boa Vista zijn vanuit Europa rechtstreeks te bereiken.
Bij de haven is er ook een visafslag. Je kunt deze bezoeken, maar kom op tijd anders is de meeste vis al weg. Dé vis hier is tonijn.
Behalve een visafslag is er ook een groente- en fruitmarkt. Deze is overdekt en bevindt zich aan de linkerzijde van het centrale plein bij binnenkomst.

Visafslag in de haven van Sal Rei

Voor de kust van Sal Rei ligt Ilheu de Sal Rei. Het eilandje van Sal Rei is bekend vanwege het fort van de Hertog van Braganca.

Kinderen van de hogere klassen komen van het hele eiland om hier naar school te gaan. Ze blijven de hele dag en krijgen warm eten tussen de middag.Daar het toerisme op Boa Vista nog niet overal is doorgedrongen heeft ook voordelen. Je ziet weinig verkopers die je van alles willen 'aansmeren'. In Sal Rei vind je wel souvenirwinkels en hier proberen de verkopers je wel hun winkeltje binnen te lokken in de hoop dat je iets koopt. Nooit vervelend overigens. Ook op straat kom je verkopers tegen die je kralen willen verkopen. Zij zijn soms behoorlijk volhoudend en lopen samen met je door de straten van Sal Rei.

Kleurrijke straatjes van Sal Rei

Sal Rei heeft ook een aantal hotels en een erg leuk guesthouse. Migrante Guesthouse is een gerestaureerd koloniaal huis en omgetoverd tot een kleinschalig intiem guesthouse, dat gebruik maakt van natuurlijke energie en lokale producten. Kenmerken zijn een mooie bar en een gezellige patio.

Patio Migrante Guesthouse
Bar Migrante Guesthouse


Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.