Kaapverdië

Nadat God de Aarde had geschapen, schudde Hij zijn handen schoon. De kruimels die daarbij vrijkwamen, vielen als parels in de Atlantische Oceaan. Dit laatste kunststukje van God was volgens de legende Kaapverdië.

Kaapverdië, of de Kaapverdische eilanden, is een eilandengroep die bestaat uit tien eilanden, waarvan er negen bewoond zijn. De hoofdstad is Praia. De naam komt uit het Portugees: Cabo Verde dat Groene Kaap betekent. Tot 1975 was het een kolonie van Portugal. Gemengd met Creoolse invloeden is hier een mix van Portugese stijl en Afrikaanse charme ontstaan. Kaapverdië behoort tot het exclusieve clubje landen dat voor het grootste gedeelte nog in oorspronkelijke staat zijn.

Kaapverdië ligt 450 kilometer ten westen van Senegal in de de Atlantische Oceaan. De eilanden, die tezamen een hoefijzer vormen, bestaan uit bovenwindse (Barlavento) en benedenwindse  (Sotavento) eilanden.
Het land van de eeuwige zomer kent nauwelijks regen. De zon staat elke dag loodrecht aan de strakblauwe hemel, maar het is nooit te warm, want er waait een verkoelende wind en de vochtigheidsgraad is laag. Met een temperatuur tussen de 24 en 30 graden is dit een ideale zonzekere bestemming.
De eilanden zijn nog ongeschonden en puur en kenmerken zich door een wilde, ongetemde natuur. De individuele eilanden zijn kleine wereldjes op zich, waar het leven van de lokale bevolking op een laag ritme voortkabbelt. Stress bestaat er (nog) niet. Het leven is al jaren hetzelfde.

De Kaapverdische keuken bestaat voornamelijk uit mais en, niet de eerste de beste vis, namelijk tonijn en kreeft. Cachupa is het nationale gerecht. Het bestaat uit bonen en mais en wordt aangevuld met bijvoorbeeld uien, worst of vis.
De nationale drank van Kaapverdië heet Grogue. Dit is een brandewijn van rietsuiker, koffie, munt, limoen en kaneel. Wie het iets minder sterk wenst kan kiezen voor de poncho. Dat is grogue met honing aangelengd.

Centrale plein in Bofareira

Bovenwindse eilanden

Boavista
Hoge temperaturen, surf- en duikparadijs en mooie stranden.

Santo Antao
Volgens velen het mooiste eiland vanwege de mooie, meest bergachtige, landschappen. Tevens is dit het groenste eiland.

Sao Vicente
Klein, woest en bergachtig zijn de kenmerken van dit eiland. Tevens is dit het carnavalseiland van Kaapverdië.

Santa Luzia
Het enige onbewoonde eiland.

Sao Nicalau
Puur natuur met vruchtbare valleien, bergen en verlaten stadjes, bakermat van de Kaapverdische cultuur.

Sal
Ooit bekend om de zoutwinning, tegenwoordig een toeristeneiland voor surfers.

Benedenwindse eilanden

Maio
Op Mai heerst de rust.

Santiago
Het grootste eiland en politiek centrum van Kaapverdië. Hier ligt de hoofdstad Praia.

Fogo
Bekend vanwege zijn vulkaan Pico de Fogo, die samen met de Teide op Tenerife de enige vulkanen zijn in het Atlantische gebied.

Brava
Kleinste eiland, bekend om haar bloemen (morna) en residentie van de bisschop.

Andre van Luttikhuizen