Doorgaan naar hoofdcontent

Lucca

Lucca is een vestingstad en dat kun je zien aan de zware dikke rode vestingmuren. De muur bestaat uit een brede weg waarop wandelaars en joggers zijn te vinden. Via een van de diverse poorten loop je de stad binnen, die bestaat uit nauwe straatjes die volgens het oude Romeinse stratenplan zijn aangelegd. Lucca heeft net als alle Italiaanse steden vele musea, kerken, paleizen en pleinen.

Anfiteatro Romano
Het oude Romeinse amfitheater is verdwenen. wat over is gebleven is het arenavormige Piazza del Mercato. Het plein wordt omgeven door Middeleeuwse huizen, die rond het amfitheater zijn gebouwd. De amfitheatervorm is dus perfect bewaard en duidelijk zichtbaar. De huizen kunnen echter wel een verfje gebruiken. Het plein bestaat grotendeels uit terrasjes.


Palazzo Guinige
Het Palazzo Guinige is een van de huizen van de machtige Guinigi familie, Zij bestuurden Lucca en hielden Florence buiten de poort, zodat Lucca onafhankelijk bleef. De Guinige toren is te beklimmen. Van boven af heb je een mooi uitzicht over de stad. Bovenop de toren staan steeneiken die overal in Lucca te zien zijn.

Lucca


Kerken
De San Martino kathedraal van Lucca is gewijd aan St. Martinus, een Romeinse soldaat. Hij staat afgebeeld op de voorgevel. Een van de kunstschatten is het Volto Santo (houten kruisbeeld). De San Michele in Foro staat in het oude centrum waar vroeger het forum was. Ze is bekend vanwege de rijkbewerkte voorgevel dat voornamelijk uit marmer bestaat.


San Michele in Foro



Andere bezienswaardigheden zijn het Piazza Napoleone met terrasjes onder de platanen, het geboortehuis van Puccini, de botanissche tuin en het nationale museum Villa Guinige. Een wandeling of fietstochtje over de stadsmuren kan natuurlijk ook. Het rondje is iets meer dan 4 km. 



Wie meer tijd heeft kan een tocht per auto maken langs de mooiste villa's rond Lucca. Het is een schilderachtige route die start in Lucca. Via Pieve di Brancolie, Borgo Mozzano, Boveglio, Villa Basilica, Collodi, Camigliano en Segromino in Monte eindigt de route weer in Lucca.




Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be