Cambodja: The Killing Fields

Op 17 april 1975 vielen de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, binnen. Pol Pot, echte naam Saloth Sar, wilde een communistische, zelfvoorziene samenleving oprichten en deed dit op bloedige wijze. Steden verdwenen en iedereen werd boer. Geld, onderwijs en godsdienst werden afgeschaft. Kinderen werden gescheiden van hun ouders. Degene die niet meewerkte werd omgebracht.

Tuol Sleng gevangenis Phnom Penh

Gevangenen van de Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh werden hier gemarteld en omgebracht op The Killing Fields (Choeung Ek). Volwassenen en kinderen kwamen op vreselijke wijze ter dood op deze velden des doods. Choeung Ek was een van de vele velden des doods in Cambodja en herinnert ons aan de gruweldaden van de Rode Kmer. In de Boeddhistische stupa liggen de menselijke resten opgeslagen.


Killing Fields
Het schrikbewind van de Rode Khmer en zijn leider Pol Pot duurde tot januari 1979 en kostte tussen de twee en drie miljoen mensen het leven. Op een bevolking van acht miljoen is dit aanzienlijk.
De bekendste film over het Rode Khmer regime is The Killing Fields (1984).
Tegenwoordig is er een museum gevestigd in de Tuol Sleng gevangenis. Ook zijn The Killing Fields te bezoeken. Bezoek de gevangenis bij voorkeur niet met kleine kinderen, maar ook mensen die snel geëmotioneerd zijn wordt een bezoek afgeraden. Een bezoek aan beide bezienswaardigheden zal een indrukwekkende ervaring zijn. Ieder jaar vindt er op 9 mei een herdenking plaats voor de slachtoffers.

Andre van Luttikhuizen