Cambodja: Angkor Wat

Angkor is een van de meest belangrijke archeologische sites in Zuidoost Azië. De oude hoofdstad van het Khmerrijk bestaat uit overblijfselen van het Khmerrijk tussen de 9e en 15e eeuw. Het Khmerrijk dankt zijn macht aan de vruchtbare aarde en de ingenieuze irrigatiesystemen.
Angkor Wat

Ta Prohm
Behalve voorspoed heeft de stad ook veel tegenslagen gekend. Deze tegenslagen hebben ervoor gezorgd dat het centrum van de Khmeractiviteiten naar de huidige hoofdstad van Cambodja, Phnom Peng, werd verplaatst. Angkor zelf werd opgeslokt door de jungle en werd pas in de 20e eeuw herontdekt. Vanaf dat moment werden er telkens weer gedeelten van het complex blootgelegd.
Angkor beschikt over een ruime diversiteit van bezienswaardigheden: tempels, beelden en gedetaileerde reliefs.
De belangrijkste tempels zijn Angkor Wat, een hindoeïstische tempel, en de Bayon, een tempel opgedragen aan Buddha. Deze ligt in Angkor Thom. Hier vind je o.a. ook het olifantenterras. Angkor Thom werd gebruikt als decor in de film Lara Croft. Ta Prohm is een tempel, die grotendeels nog in originele staat van overwoekering verkeert.

Gezicht op de Bayon
Angkor is het beste te verkennen van Siem Reap, de dichtsbijzijnde grote stad met vele hotels in allerlei categorieën. Wil je een goed beeld krijgen van het grootste religieuze bouwwerk ter wereld, reserveer dan minstens drie dagen. De verschillende delen liggen nl. niet op loopafstand van elkaar.
Angkor staat op de werelderfgoederenlijst en de tempel van Angkor Wat neemt een centrale plek in op de vlag van Cambodja.


Andre van Luttikhuizen