Zwitserland: Ticino

Verlaat de Gotthardtunnel en waan je in het Mediterrane Zwitserland. Hier begint namelijk het kanton Ticino, de toegangspoort tot het zuiden. Trefwoorden zijn charme, lifestyle, een mild klimaat, palmbomen en de Italiaanse taal en flair. Maar ook lieflijke dalen, sneeuwtoppen, romaanse kerken, diepblauwe meren en pittoreske steegjes die leiden naar romantische piazza's waar je onder het genot van espresso heerlijk kunt relaxen.

Ponte dei Salti - Verzascadal Ticino
Ticino beschikt over prachtig klinkende steden met heerlijke slenterboulevards: Lugano aan het meer van Lugano, Ascona en Locarno aan het Lago Magigore. De eeuwenoude bogenbrug Ponte dei Salti is het symbool voor het Verzascadal.

Lugano
Lugano is de grootste stad in in Ticino en de op twee na belangrijkste financiële plaats van Zwitserland. Het herbergt congres-, bank- en businesscentra, maar ook parken, villa's, diverse bouwwerken, pleinen, boulevards en musea. Het mediterrane karakter en de ligging aan het meer van Lugano biedt de stad alle voordelen van een wereldstad en tegelijkertijd het idyllische van een provinciestad. Vanaf de omringende bergen Monte Bré en San Salvatore heb je een spectaculair uitzicht op de stad en het meer.

Lugano

Meer van Lugano

Ascona is beroemd vanwege haar oude binnenstad (Borgo), de promenade met de vele terrassen langs het Lago Maggiore en het milde klimaat. Ook hier leiden de vele steegjes naar de het meer en de terrassen.

Ascona beschikt over een 18-holes golfbaan, uitstekende restaurants, boetiekjes en diverse watersportactiviteiten. Een uitstapje met de boot naar de Brissago eilanden in het Lago Maggiore is een must.

Locarno is de warmste stad van Zwitserland met 2300 zonne-uren per jaar. Locarno ligt net als Ascona aan het Lago Maggiore. The place to be is het piazza Grande. Hier vindt het jaarlijkse filmfestival plaats.
Lavertezzo - Valle Verzasca
Locarno

Vanuit Ascona en Locarno kun je veel uitstapjes maken naar o.a. het Maggiadal, het Verzascadal en Centovalli (100 valleien). Je kunt hier o.a. wandelen en mountainbiken in de prachtige ruige natuur.

Bellinzona is de hoofdstad van Ticino. De stad heeft een skyline, die niet bestaat uit moderne hoogbouw maar uit machtige vestingwerken van drie van de best bewaard gebleven middeleeuwse burchten van Zwitserland. De burchten staan op de UNESCO werelderfgoedlijst.Andre van Luttikhuizen