Thaise keuken

Thailand staat bekend om de vele eetstalletjes waar je dag en nacht kleine hapjes kunt eten. En dat is precies wat de Thai doen: 24 uur per dag genieten van lekkernijen. Rijst en noedels dienen als basis, aangevuld met varkensvlees, rundvlees, gevogelte, vis of schaaldieren, groenten erbij en afgemaakt met kruiden, specerijen en (vis)saus. En het liefst zo pittig mogelijk.
Behalve eetstalletjes zijn er ook diverse markten met etenswaren. Van groentemarkten tot vleesmarkten, vaak overdekt, maar soms ook drijvend zoals de beroemde drijvende markt van Damnoek Saduak, die per boot te bereiken is. Terwijl  je vaart door de kanaaltjes  komen de drijvende 'eettentjes' langszij om hun eten, dat ze zelf op de bootjes bereiden, aan te bieden.

Drijvende markt Damnoek SaduakDe ingrediënten van de gerechten bestaan voornamelijk uit citroengras, hete pepers, gember, basilicum, koriander en munt. Roerbakken is populair maar ook stomen wordt veel gedaan. Beide bereidingswijzen zijn overgewaaid uit China. Ook de curry's zijn goed vertegenwoordigd. Deze komen oorspronkelijk uit India. Groene en rode curry zijn de lekkerste voorbeelden. Ze worden bereid met kokosmelk.


Andre van Luttikhuizen