Yucatan: mix van cultuur en strand

Het schiereiland Yucatan is de meest toeristische trekpleister van Mexico. Gelegen in het zuiden van Mexico biedt het een goede mix van cultuur- en strandvakantie.

Chichen Itza

Yucatan bestaat uit drie provincies: Campeche, Yucatan en Quintana Roo. Qua plaatsen heeft Yucatan niet zoveel te bieden, behalve Merida en Valladolid.
Mayatempels, daarentegen, zijn rijkelijk vertegenwoordigd. De Maya's hebben een scala aan tempels nagelaten met klinkende namen als Chichen Itza, Tulum en Uxmal. Verder zijn Coba, Ek Balam en Mayapan van betekenis. Daarnaast zijn er nog vele Mayasites (zie kaart).

Yucatan

De Rivièra Maya is de kuststrook tussen de badplaatsen Cancun en Playa del Carmen, ooit slaperige visserdorpen, maar nu uitgegroeid tot grote steden. Playa del Carmen is zelfs de snelstgroeiende stad van Mexico.
De regering wilde de toeristendruk op de andere tot de verbeelding sprekende badplaats aan de Pacific, Acapulco, wegnemen. Cancun, die geselecteerd werd door een computer, werd gekozen als nieuw toeristencentrum. Nu Cancun is uitgegroeid tot miljoenenstad is de beurt aan Playa del Carmen. Waar Cancun vooral Amerikaans is, heeft Playa del Carmen zijn oorspronkelijke charme nog enigszins gehouden. Maar door de vele resorts en de speciale hotelarea Playacar dreigt ook deze stad zijn roots te verliezen.
De Rivièra Maya ligt ideaal aan de Caribische Zee en straalt het Caribische sfeertje ook uit. Het is het hele jaar door te bezoeken. In onze winter is het meest droog en aangenaam warm met soms een frisse bries. 's Avonds kan het dan ook behoorlijk afkoelen. In onze zomer is het er warm en vochtig. Ook ligt het schiereiland in de orkaanzone en kunnen er tussen september en november, als de watertemperatuur meer dan 26 graden is, orkanen ontstaan.
Yucatan beschikt ook over een aantal eilanden waarvan Cozumel de bekendste is. Dit eiland ligt voor de kust van Playa del Carmen en wordt vooral door cruiseschepen bezocht. Daarnaast worden de eilanden Isla Mujeres en Holbox steeds toeristischer.

Vanaf Cancun richting het zuiden ligt het op één na grootste barrièrerif ter wereld. Perfect dus om hier te duiken of te snorkelen. Ben je beginner of met kinderen bezoek dan Xel-Ha. Zwemmen met dolfijnen is ook mogelijk en nog leuker is trainer voor een dag. Je bent dan een dag bezig met de dolfijnen. Ook in Mexico is golf populair en schieten de golfbanen als paddestoelen uit de grond. En, niet geheel onbelangrijk, de criminaliteit en drugsscene die in het noorden van Mexico heerst, is in Yucatan gelukkig nog ver weg.

Andre van Luttikhuizen