Vietnam: Hué

Hue, ooit het centrum van de Nguyen-dynastie, is een kleine stad in centraal Vietnam. De stad is in tweeën gedeeld door de Parfumrivier. Aan de ene kant ligt de historische Vietnamese keizerstad. Hier stonden ooit paleizen, tempels en tuinen van de Keizerlijke Stad. Ze bevonden zich binnen de Citadel, die omgeven is door een  muur en gracht. Binnenin bevond zich de Verboden Stad. Op de andere oever van de rivier vind je hotels, restaurants, mooie straatjes en vervallen huizen die ooit de welvaart uitstraalden van deze Franse koloniale stad.


Parfumrivier
Een van de beste manieren om Hue te bekijken is vanaf het water. De Parfumrivier die door Hue stroomt is een vredige rivier en past prima bij het karakter van de stad. Langs het water liggen diverse monumenten waarvan de Thien Mu pagode de belangrijkste is. Hier wordt gevist en je vind hier nog traditionele drijvende markten.

Met een drakenboot over de Parfumrivier

Citadel
De Citadel was het middelpunt van de hoofdstad Hue ten tijde van de Nguyen keizers. Het was een stad in een stad en drie keer ommuurd. De buitenste ring vormde de hoofdstad, dan de Keizerlijke Stad en dan de Verboden Paarse Stad. Deze laatste stad was exclusief eigendom van de keizerlijke familie. Ondanks dat het geheel in verval is geraakt, is het zeker indrukwekkend en geeft het een goed beeld van de rijkdom van weleer.

De verboden stad

Pagode Thien Mu
De Pagode van de Hemelse Meesters ligt op een heuvel langs de Parfumrivier. Het is een van Vietnams beroemdste bouwwerken. De Phuoc Duyen-toren telt zeven verdiepingen met op elke verdieping een altaar voor een andere Boeddha. Elke verdieping symboliseert de de incarnatie van de Boeddha. De toren is 21 meter hoog.

Pagode Thien Mu

Keizerlijke graven
De Keizerlijke Graven van de Nguyen-keizers liggen aan beide zijden van de Parfumrivier tegen de prachtige groene heuvels. Elk graf bestaat uit een paviljoen met een stèle waarop de daden van de keizer staan beschreven, een plein met stenen figuren van mensen en dieren, een templel van de ziel, een mausoleum en een grafsteen met waardevolle bezittingen. De belangrijkste zijn het graf van Khai Dinh, Minh Mang en Tu Duc. Tu Duc regeerde het langst van alle Nguyen-keizers.

Entree van de tempel van Tu Duc

Andre van Luttikhuizen