Doorgaan naar hoofdcontent

Vietnam: Hué

Hue, ooit het centrum van de Nguyen-dynastie, is een kleine stad in centraal Vietnam. De stad is in tweeën gedeeld door de Parfumrivier. Aan de ene kant ligt de historische Vietnamese keizerstad. Hier stonden ooit paleizen, tempels en tuinen van de Keizerlijke Stad. Ze bevonden zich binnen de Citadel, die omgeven is door een  muur en gracht. Binnenin bevond zich de Verboden Stad. Op de andere oever van de rivier vind je hotels, restaurants, mooie straatjes en vervallen huizen die ooit de welvaart uitstraalden van deze Franse koloniale stad.


Parfumrivier
Een van de beste manieren om Hue te bekijken is vanaf het water. De Parfumrivier die door Hue stroomt is een vredige rivier en past prima bij het karakter van de stad. Langs het water liggen diverse monumenten waarvan de Thien Mu pagode de belangrijkste is. Hier wordt gevist en je vind hier nog traditionele drijvende markten.

Met een drakenboot over de Parfumrivier

Citadel
De Citadel was het middelpunt van de hoofdstad Hue ten tijde van de Nguyen keizers. Het was een stad in een stad en drie keer ommuurd. De buitenste ring vormde de hoofdstad, dan de Keizerlijke Stad en dan de Verboden Paarse Stad. Deze laatste stad was exclusief eigendom van de keizerlijke familie. Ondanks dat het geheel in verval is geraakt, is het zeker indrukwekkend en geeft het een goed beeld van de rijkdom van weleer.

De verboden stad

Pagode Thien Mu
De Pagode van de Hemelse Meesters ligt op een heuvel langs de Parfumrivier. Het is een van Vietnams beroemdste bouwwerken. De Phuoc Duyen-toren telt zeven verdiepingen met op elke verdieping een altaar voor een andere Boeddha. Elke verdieping symboliseert de de incarnatie van de Boeddha. De toren is 21 meter hoog.

Pagode Thien Mu

Keizerlijke graven
De Keizerlijke Graven van de Nguyen-keizers liggen aan beide zijden van de Parfumrivier tegen de prachtige groene heuvels. Elk graf bestaat uit een paviljoen met een stèle waarop de daden van de keizer staan beschreven, een plein met stenen figuren van mensen en dieren, een templel van de ziel, een mausoleum en een grafsteen met waardevolle bezittingen. De belangrijkste zijn het graf van Khai Dinh, Minh Mang en Tu Duc. Tu Duc regeerde het langst van alle Nguyen-keizers.

Entree van de tempel van Tu Duc

Populaire posts van deze blog

Sri Lanka

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan en ligt als een druppel onder India. Het eiland heeft een rijke en roerige geschiedenis gehad. De voorouders van de huidige Singalezen waren de Singali en zij introduceerden het Boeddhisme. Tijdens de Middeleeuwen kwamen er Tamils vanuit India naar Sri Lanka. Vanaf het moment dat zij een koninkrijk stichtten in Jaffna is de relatie tussen hen en de Singalezen er niet beter op geworden. Verscheidene oorlogen resulteerden uiteindelijk in een bloedige burgeroorlog die eindigde in 2009.


Vanaf de 16e eeuw heeft Sri Lanka Europese een aantal overheersers gehad. De Portugezen kwamen als eerste gevolgd door de Nederlanders en de Engelsen. In 1948 werd Sri Lanka afhankelijk.


Sri Lanka heeft verschillende namen gehad waarvan Ceylon de bekendste is. Colombo is de commerciële hoofdstad, maar is dat niet altijd geweest. Anuradhapura en Polonnaruwa zijn oude hoofdsteden en staan op de Unesco werelderfgoed-lijst.


Ondanks de overheersingen en oorlogen is …

De legende van de leeuwenrots

Er was eens een koning die had twee zonen. De oudste zoon Kasyapa zou de troonopvolger zijn, maar er was een probleem. Hij was een bastaard, dus de kans op het koningschap was nihil. Kasyapa wilde niet het risico nemen dat zijn jongere halfbroer koning zou worden dus besloot hij zowel zijn vader als zijn halfbroer Mogallan te vermoorden. Nadat hij zijn vader had vermoord vluchtte Mogallan. Daarop  kroonde Kasyapa zichzelf tot koning.


Kasyapa werd koning en zocht een goede plek voor zijn paleis dat niet zomaar  kon worden ingenomen. Het werd de Leeuwenrots in Sigiriya. Bovenop de ruim 200 meter hoge kolos werd een prachtig paleis gebouwd met alles erop en eraan. Het mocht de koning aan niets ontbreken. Zo was er behalve een kasteel een zwembad, een tuin met fonteinen en een spiegelmuur. Uiteindelijk kwam zijn jongere halfbroer Mogallan na 11 jaar met een leger terug. Hij won de strijd en Kasyapa pleegde zelfmoord.


Tegenwoordig is de leeuwenrots het hoogtepunt van een reis door Sri Lank…

De Tempel van de Tand

Kandy is de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka en na Colombo de grootste stad van het eiland. Toch hangt hier een relaxte sfeer die voornamelijk wordt veroorzaakt door de ligging aan een groot meer en natuurlijk aan de inwoners zelf. Sinds 1988 staat Kandy op de Unesco Werelderfgoedlijst. In deze spirituele stad staat de wereldberoemde Tempel van de Tand.


De Dalada Maligawa, zoals de Tempel van de Tand officieel heet, ligt prachtig aan het meer op korte afstand van het centrum van Kandy. Volgens de overlevering zou hier een hoektand van Boeddha bewaard worden. Verwacht niet dat je de tand te zien krijgt, want die wordt veilig bewaard.


Volgers van Boeddha komen uit diverse landen speciaal hierheen om een glimp op te vangen van de tand. Op deze heilige plek voeren monniken diverse rituelen uit. Onder begeleiding van muziek wordt de ceremonie uitgevoerd. Het spirituele effect wordt versterkt door de geur van wierook, doordringende muziek en biddende mensen.

Als bezoeker mag je d…

De foto en zijn verhaal - februari 2018

Februari is de maand van de wintersport. Het is al weer 10 jaar geleden dat ik voor het laatst op skivakantie was. Dat was in Zell am See in Oostenrijk.


Zell am See is een authentiek stadje met een autovrij centrum. Het ligt prachtig aan de oevers van de Zellersee en is omringd door bergen. Een tikje mondain is het, maar wel sportief en Zell am See kent een eigen skigebied, de Schmittenhöhe. De in totaal 77 km piste zijn zeer afwisselend en bieden mooie uitzichten op het meer en het dorp. Andere skigebieden in de buurt zijn de Maiskogel en de gletsjer van de Kitzsteinhorn in Kaprun waar je met de skibus gratis naartoe kunt.

Zell am See kent verschillende gezellige terrasjes, waarvan enkele uitkijken uit op het meer. Het stadje is met name populair onder (oudere) jongeren.


Down town Kaapstad te voet

Eind 2015 waren we drie dagen in Kaapstad. We sliepen in de Walden House in de wijk Tamboerskloof, op een steenworp afstand van de beroemde Tafelberg. Op de laatste dag van ons verblijf besloten we vanaf ons overnachtingsadres te lopen naar de Waterfront, het toeristisch uitgaansgebied in de havens. Het werd een flinke wandeling.


We liepen vanaf de Walden House linksaf de Buitengracht op. Vergeet niet af en toe achterom te kijken want anders zou je een prachtig uitzicht op de Tafelberg missen. We daalden langzaam af en onze eerste stop werd El Camino, een kleine koffietent aan de rand van de moslimwijk Bo-Kaap. Terwijl ik buiten wat foto's nam, knoopte mijn vriendin een praatje aan met de eigenaar, een jongeman uit Litouwen.
Vanaf El Camino liepen we naar Streetwires. Hier kun je handgemaakte Zuidafrikaanse relatiegeschenken van draad en kralen kopen. Natuurlijk kun je een kijkje nemen in hun atelier waar alles vervaardigd wordt.


Slenterend door Bo-Kaap kwamen we uit bij het Batav…