Ik Manik: het jaar van de Maya's

21 december 2012 is een datum gehuld in mysterie en onzekerheid. Volgens de Mayakalender is deze datum een belangrijke datum. Niet het einde van de wereld zoals velen denken of verkondigen, maar het markeert een eindpunt van een cyclus in het complexe en geraffineerde systeem van tijdmeting van de Maya's. De Maya's zijn een van de grootste beschavingen in de oudheid. Zij leefden in volledige harmonie met de cosmos en ze waren echte sterrenkundigen. Zij hadden zelfs een eigen sterrenwacht, El Caracol. Chichen Itza, de belangrijkste Mayastad heeft zo'n sterrenwacht.
De Maya's zagen de tijd in cycli. Op 21 december 2012 is er weer een cyclus voorbij. Vandaag de dag wordt er nog altijd gegist hoe de Maya's deze nauwkeurige berekeningen met het blote oog konden maken, zeker voor die tijd. Het moeten wiskundige meesters zijn geweest. Dit wordt nog eens versterkt door het feit dat op 21 december 2012 de zon, maan en een aantal planeten op één lijn staan met El Castillo (piramide van Kukulcan) van Chichen Itza als middelpunt. Deze tempel heeft een trap piramidevorm.

Volgens de Maya's staat 21 december 2011 voor Ik, de datum waarop de verandering van tijd begint en eindigt bij Manik, 21 december 2012, die de start van een nieuwe en positieve tijd van de mensheid inluidt.
Er zullen tussen 21 december 2011 en 21 december 2012 diverse evenementen en feestelijkheden plaatsvinden in Mexico als onderdeel van het Maya erfgoed, waarbij de grote en meest beroemde Mayatempel van Chichen Itza een belangrijke plaats inneemt.
President Calderon van Mexico kondigde reeds een programma aan voor het zuidoosten van Mexico om toeristen te trekken en de Mayacultuur te promoten. De officiële december212012-site houd je op de hoogte van al het nieuws rondom DE DATUM.

Andre van Luttikhuizen