Cuba: Trinidad

Trinidad mag je niet missen tijdens een reis naar Cuba. Dit koloniale stadje staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Trinidad werd in 1514 gesticht door één van de eerste ‘conquistadores’ uit Spanje, Diego Velazquez.
Vele historische gebouwen, huizen en paleizen sieren het oude stadscentrum, waarvan een groot aantal gerenoveerd is. Trinidad kende vroeger veel welvaart dankzij de suikerteelt en de slavenhandel. Het grootste suikerproducerende gebied van Cuba ligt ten oosten van Trinidad, in de Valle de los Ingenios.

Trinidad Cuba
Het huidige beeld van Trinidad bestaat uit pastelkleurige gebouwen, muziek, oldtimers en paardenkarren.
Omringd door paleizen van rijke families staat op de Plaza Mayor de kathedraal Iglesia Parroquial de la Santisima Trinidad, de grootste kerk op Cuba. In de paleizen zijn nu musea gevestigd, waaronder Museo Romántico en Museo de Arqueología Guamuhaya.

Iglesia Parroquial de la Santisima Trinidad
Muziek is belangrijk op Cuba en zeker in Trinidad. Overal hoor je de typische Cubaanse klanken. 's Avonds gaan de Cubanen naar de zgn. Casa del Trova om te luisteren en te dansen op de muziek. In Trinidad zijn er ook grote openluchtconcerten.
Een aanrader is om te overnachten bij de Cubanen thuis, in een Casa Particular, vergelijkbaar met een bed- en breakfast. Mocht je in een hotel verblijven kun je ook dineren bij de Cubanen thuis in een zogenaamd paladar.
Andre van Luttikhuizen