Botswana: Okavango Delta

Vliegen over de Okavango Delta - Botswana

De Okavango Delta is een enorm moerasgebied in Botswana, dat ligt in zuidelijk Afrika.  Het gebied wordt gevoed door de Okavango, een 1600 km lange rivier die ontspringt in het hoogland van Angola en uitmondt in de Kalahari. Hierdoor is een binnenlanddelta ontstaan, die de grootste ter wereld is. Tevens is de Okavango een van de mooiste natuurgebieden in de wereld. Dit vanwege de diversiteit aan dieren in combinatie met een systeem van stroompjes, eilandjes, rietvelden, grasvlaktes en savanne. Het bijzondere is dat de dieren vrij kunnen bewegen omdat er geen omheining aanwezig is.
De Okavango delta heeft een omgekeerd seizoen. Het water stroomt zeer langzaam door de Delta, waardoor er in de droge tijd hier het water het hoogst staat.
Per mokoro door de Okavango Delta - Botswana
In het water bevinden zich voornamelijk nijlpaarden, krokodillen, slangen en schildpadden, maar ook olifanten, waterbokken en buffels zijn hier te vinden. Op de droge gebieden vind je o.a giraffes, zebra's, gnoes en de jagers als leeuwen, en (jacht)luipaarden. Ook is de delta een paradijs voor vogelliefhebbers.
De beste tijd voor wildspotten is mei t/m oktober. De vogelliefhebber komt het best tussen november en april tijdens het regenseizoen.
De safari bij uitstek in de Delta is per mokoro. Een mokoro is een uitgeholde boomstam die door een poler met een stok wordt bestuurd. Hij is tevens gids.
De mooiste ervaring is de nacht doorbrengen in een tentje aan de rand van het water, zodat een echte wildernisbeleving ontstaat door alle nachtelijke geluiden.
De toegangspoort tot de Okavango delta is Maun. Hier starten de meeste safari's. Vanaf hier vlieg je met een Cessna naar een strip in de Delta, alwaar je avontuur begint.


Okavango Delta - Botswana


Andre van Luttikhuizen