Doorgaan naar hoofdcontent

Turkije: Istanbul

Byzantium, Nova Roma, Constantinopel: ooit sprekende namen voor wat nu Istanbul is. Gescheiden door de Bosporus ligt Istanbul op de grens van Europa en Azië en is ze de brug tussen de oude en nieuwe wereld, het oosten tegenover het westen. De skyline van Istanbul bestaat niet uit hoge gebouwen met veel glas en ontelbare ramen maar uit moskeeën met hun minaretten die uitsteken boven de stad. Istanbul is de grootste en meest internationale stad van Turkije. Het is tevens de enige stad die op twee werelddelen ligt.

Istanbul

Het heeft een prachtige ligging aan het water. Het oudste deel van Istanbul ligt op een landtong waar de Bosporus eindigt en de zee van Marmara begint. Een derde waterweg is de Gouden Hoorn, een zeven kilometer lange inham aan de noordkant van de oude stad. Istanbul heeft een rijke geschiedenis want geregeerd door Grieken, Romeinen en Osmaanse sultans en beschikt over vele bezienswaardigheden uit de verschillende overheersende culturen.

Haghia Sophia
De voormalige kathedraal en moskee Haghia Sophia, dat heilige wijsheid betekent, is tegenwoordig een museum. Begonnen als grootste kathedraal van de wereld in Constantinopel, werd hij een paar maal herbouwd wegens brand. Na de verovering door de Osmanen werd de kathedraal omgebouwd tot moskee met als naam Aya Sofya. Behalve brand is de Aya Sofya ook getroffen door aardbevingen en plunderingen.
In 1934 werd de Haghia Sofya onder Atatürk, de grondlegger en eerste president van de republiek Turkije, een museum. In 1985 kwam de Haghia Sofya op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Aya Sophia - Istanbul

Blauwe Moskee
de Blauwe Moskee werd in opdracht gebouwd van sultan Ahmet I. Daarom ook wel Sultanahmet Camii genoemd. Zes minaretten sieren de moskee. De minaretten staan voor rijkdom en zes staat voor uitzondelijke rijkdom. De Blauwe Moskee dankt zijn naam aan de ontelbare blauwe tegels die schitteren door het warme licht dat door de vele koepels valt. Het mausoleum van Ahmet I is hier te vinden. Vroeger was de Blauwe Moskee het startpunt voor de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka.

Blauwe moskee - Istanbul

Topkapi Paleis
Een stad op zich is dit paleis. Prachtig gelegen aan de Bosporus was dit de residentie van de Osmaanse sultans. De schitterende mozaieken en details maken dit tot een echt sprookjespaleis.
Tegenwoordig is het Topkapi een museum met als publiekstrekkers de harem, dat verboden betekent, en de schatkamer met de beroemde Topkapi dolk.

Grote Bazaar
Deze grootste overdekte bazaar was bedoeld om handelaren een veilige plaats te bieden voor hun zakelijkse zaken. Behalve duizenden winkeltjes bevinden zich binnen de muren moskeeën, fonteinen, handelshuizen (han) en een bron. Diverse poorten, maar ook de aangrenzende handelshuizen geven toegang tot de bazaar. De bazaar heeft twee Bedestans, bewaarruimtes voor antiquiteiten en kostbare stukken: de Sandal en de Cevahir Bedestan.

Egyptische Bazaar
Na de grote bazaar de grootste overdekte bazaar die bestaat uit kruiden en specerijen. De bazaar heeft zes ingangen en meer dan 80 winkeltjes. De meeste winkels hebben tegenwoordig moderne winkeldeuren. Een paar hebben nog het authentieke karakter behouden. De buitenzijde is wel elegant door het gebruik van hout, bakstenen en natuursteen. Het geheel wordt gesierd door details van Turkse en Islamitische bouwkunst.


Behalve bovenstaande bezienswaardigheden beschikt Istanbul over nog ontelbare plekken die een bezoek meer dan waard zijn:

Cysternen: ondergrondse wateropslagplaats
Galatabrug: pontonbrug over de Bosporus die het stadscentrum verbindt met de wijk Sultanahmet
Galatatoren: 61 meter hoge toren met uitzicht over Istanbul
Tocht over de Bosporus: bekijk Istanbul vanaf het water en vaar langs het Europese en Aziatische Istanbul

Ga op ontdekkingsreis naar de filmlocaties van vele James Bondfilms, zoals Skyfall en The world is not enough, of de film Taken 2.
Naast nog meer paleizen en moskeeën heeft Istanbul een trendy nachtleven, hippe winkelcentra, musea en badhuizen (hamams).


Meest gelezen

Volvo Ocean Race naar Nederland

De Volvo Ocean Race heeft een primeur.  De langste en zwaarste zeilrace finisht in juni 2018 namelijk voor het eerst in Nederland. Onze hofstad Den Haag is gastheer van de finish van dit grote zeilevenement.

De race is op 21 oktober 2017 gestart in Alicante en eindigt via o.a. Lissabon, Kaapstad, Melbourne, Hong Kong en Gothenburg in de haven van Scheveningen. 
Ter promotie van Den Haag reist er een enorme varende klomp achter de zeilers aan. Deze 'wooden shoe' vereist helpende handjes om de promotie een succes te maken. Kaapstad, die van van 24 november t/m 11 december de zeilers ontvangt, is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen, promoten en afbouwen van de klompboot tijdens de Volvo Ocean Race in Kaapstad.


Wil je helpen en ben je in de periode tussen 24 november en 11 december 2017 in Kaapstad? Wie wil dat nu niet :-). Geef je dan op via de Facebookpagina van het Kaapstad Magazine. Succes!
Lees hier meer over de finish in Den Haag


Tanzania: Serengeti

Het Serengeti National Park is misschien wel het beroemdste wildpark ter wereld. Serengeti betekent eindeloze vlakte.
Naast de Big Five (nijlpaard, leeuw, neushoorn, luipaard en olifant) leven hier nog 30 verschillende diersoorten (totaal 3 miljoen dieren) op de eindeloze savannes. De neushoorn is het enige dier van de Big Five die je zou kunnen missen, omdat deze erg zeldzaam is. Vogelliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in de Serengeti. Er zijn ruim 500 soorten vogels.

Een van de grote trekpleisters is de Grote Trek. Meer dan een miljoen gnoes en zo'n 200.000 zebra's trekken de grote vlaktes over van De Maasai Mara in Kenia tot in de Serengeti in Tanzania. De migratie hangt af van de regentijd, die jaarlijks kan verschillen. De totale lengte van de optocht kan wel 50 km bedragen. Natuurlijk volgen de roofdieren deze optocht op gepaste afstand en doen ze zich te goed aan de zwakke en zieke dieren.


Tijdens de migratie worden een paar rivieren overgestoken. Er vallen dan ook…

Geloof het of niet

Religie, godsdienst, geloofsovertuiging, filosofie en spiritualiteit. Veel begrippen voor een levenswijze of geloof. Of hebben ze toch allemaal een aparte betekenis? Internet geeft hierover geen eenduidige oplossing. Ik houd het maar op 'ergens in geloven' en heb de meest opvallende, die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen hieronder beschreven.

In zuid Vietnam ligt de kleurrijke tempel van de Cao Dai. Hier praktiseert men de ideale godsdienst bestaande uit een mix van het beste uit vele andere bestaande religies. Een bezoek aan de tempel en het meemaken van een dienst, waarin 'Het Oog' wordt aanbeden, is indrukwekkend. Meer weten over de Cao Dai klik hier.
Biddende families zitten in een kerk te bidden tussen duizenden kaarsjes die verspreid over de met dennennaalden bezaaide vloer liggen. Ze verdrijven boze geesten door te boeren na het drinken van veel cola. De boze geesten nemen bezit van de kippen, die vervolgens de nek worden omgedraaid. Zo verdwijnt de boze …

Kaapverdië

Nadat God de Aarde had geschapen, schudde Hij zijn handen schoon. De kruimels die daarbij vrijkwamen, vielen als parels in de Atlantische Oceaan. Dit laatste kunststukje van God was volgens de legende Kaapverdië.

Kaapverdië, of de Kaapverdische eilanden, is een eilandengroep die bestaat uit tien eilanden, waarvan er negen bewoond zijn. De hoofdstad is Praia. De naam komt uit het Portugees: Cabo Verde dat Groene Kaap betekent. Tot 1975 was het een kolonie van Portugal. Gemengd met Creoolse invloeden is hier een mix van Portugese stijl en Afrikaanse charme ontstaan. Kaapverdië behoort tot het exclusieve clubje landen dat voor het grootste gedeelte nog in oorspronkelijke staat zijn.

Kaapverdië ligt 450 kilometer ten westen van Senegal in de de Atlantische Oceaan. De eilanden, die tezamen een hoefijzer vormen, bestaan uit bovenwindse (Barlavento) en benedenwindse  (Sotavento) eilanden.
Het land van de eeuwige zomer kent nauwelijks regen. De zon staat elke dag loodrecht aan de strakblauwe …

Italië: Umbrië

Umbrië is een regio midden in Italië en wordt ook wel het groene hart genoemd. Schilderachtige dorpjes, kastelen en kloosters liggen verspreid over de vlaktes en glooiende heuvels. Ongerepte natuur, kunst en architectuur, de beroemde keuken en de vele festivals maken Umbrië uniek. Umbrië is verdeeld in noordelijk en zuidelijk deel.

Noord Umbrië
De toeristische steden in het noorden zijn Gubbio met zijn Palazzo dei Consoli, de hoofdstad Perugia met zijn Palazzo dei Priori en de Galleria Nazionale dell'Umbria en Assisi met de San Francesco Basiliek. Daarnaast heeft het twee mooie parken: die van Monte Cucco en van Monte Subasio.
Wie vanuit het westen Umbrië binnenrijdt zal als eerste kennsimaken met het Trasimeense meer. De leukste plaatsjes rond het meer zijn Passignano en Castiglione. In het meer liggen twee eilanden: Polvese en Maggiore.Zuid Umbrië
Zuid Umbrië is bergachtig met de topper Monti Sibillini. Veel water ook met als hoogtepunt de Cascata della Marmore watervallen. De be…

Hong Kong lichtshow

Een van de grootste attracties van Hong Kong is 'The Symphony of Lights', een spectaculaire licht- en geluidsshow die iedere avond rond 20.00 uur de skyline van Hong Kong oplicht. De verlichting van meer dan 40 wolkenkrabbers dansen onder begeleiding van laserstralen op muziek en dompelt Victoria Harbour 15 minuten in een sprookjesachtig decor.

Het spektakel is opgenomen in het Guinness Book of World Records als 's werelds "Grootste Permanente Licht- en Geluidshow". De beste plek om deze grootste lichtshow ter wereld te mee te maken is vanaf de boulevard bij Tsim Sha Tsui op Kowloon.