Doorgaan naar hoofdcontent

Turkije: Istanbul

Byzantium, Nova Roma, Constantinopel: ooit sprekende namen voor wat nu Istanbul is. Gescheiden door de Bosporus ligt Istanbul op de grens van Europa en Azië en is ze de brug tussen de oude en nieuwe wereld, het oosten tegenover het westen. De skyline van Istanbul bestaat niet uit hoge gebouwen met veel glas en ontelbare ramen maar uit moskeeën met hun minaretten die uitsteken boven de stad. Istanbul is de grootste en meest internationale stad van Turkije. Het is tevens de enige stad die op twee werelddelen ligt.

Istanbul

Het heeft een prachtige ligging aan het water. Het oudste deel van Istanbul ligt op een landtong waar de Bosporus eindigt en de zee van Marmara begint. Een derde waterweg is de Gouden Hoorn, een zeven kilometer lange inham aan de noordkant van de oude stad. Istanbul heeft een rijke geschiedenis want geregeerd door Grieken, Romeinen en Osmaanse sultans en beschikt over vele bezienswaardigheden uit de verschillende overheersende culturen.

Haghia Sophia
De voormalige kathedraal en moskee Haghia Sophia, dat heilige wijsheid betekent, is tegenwoordig een museum. Begonnen als grootste kathedraal van de wereld in Constantinopel, werd hij een paar maal herbouwd wegens brand. Na de verovering door de Osmanen werd de kathedraal omgebouwd tot moskee met als naam Aya Sofya. Behalve brand is de Aya Sofya ook getroffen door aardbevingen en plunderingen.
In 1934 werd de Haghia Sofya onder Atatürk, de grondlegger en eerste president van de republiek Turkije, een museum. In 1985 kwam de Haghia Sofya op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Aya Sophia - Istanbul

Blauwe Moskee
de Blauwe Moskee werd in opdracht gebouwd van sultan Ahmet I. Daarom ook wel Sultanahmet Camii genoemd. Zes minaretten sieren de moskee. De minaretten staan voor rijkdom en zes staat voor uitzondelijke rijkdom. De Blauwe Moskee dankt zijn naam aan de ontelbare blauwe tegels die schitteren door het warme licht dat door de vele koepels valt. Het mausoleum van Ahmet I is hier te vinden. Vroeger was de Blauwe Moskee het startpunt voor de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka.

Blauwe moskee - Istanbul

Topkapi Paleis
Een stad op zich is dit paleis. Prachtig gelegen aan de Bosporus was dit de residentie van de Osmaanse sultans. De schitterende mozaieken en details maken dit tot een echt sprookjespaleis.
Tegenwoordig is het Topkapi een museum met als publiekstrekkers de harem, dat verboden betekent, en de schatkamer met de beroemde Topkapi dolk.

Grote Bazaar
Deze grootste overdekte bazaar was bedoeld om handelaren een veilige plaats te bieden voor hun zakelijkse zaken. Behalve duizenden winkeltjes bevinden zich binnen de muren moskeeën, fonteinen, handelshuizen (han) en een bron. Diverse poorten, maar ook de aangrenzende handelshuizen geven toegang tot de bazaar. De bazaar heeft twee Bedestans, bewaarruimtes voor antiquiteiten en kostbare stukken: de Sandal en de Cevahir Bedestan.

Egyptische Bazaar
Na de grote bazaar de grootste overdekte bazaar die bestaat uit kruiden en specerijen. De bazaar heeft zes ingangen en meer dan 80 winkeltjes. De meeste winkels hebben tegenwoordig moderne winkeldeuren. Een paar hebben nog het authentieke karakter behouden. De buitenzijde is wel elegant door het gebruik van hout, bakstenen en natuursteen. Het geheel wordt gesierd door details van Turkse en Islamitische bouwkunst.


Behalve bovenstaande bezienswaardigheden beschikt Istanbul over nog ontelbare plekken die een bezoek meer dan waard zijn:

Cysternen: ondergrondse wateropslagplaats
Galatabrug: pontonbrug over de Bosporus die het stadscentrum verbindt met de wijk Sultanahmet
Galatatoren: 61 meter hoge toren met uitzicht over Istanbul
Tocht over de Bosporus: bekijk Istanbul vanaf het water en vaar langs het Europese en Aziatische Istanbul

Ga op ontdekkingsreis naar de filmlocaties van vele James Bondfilms, zoals Skyfall en The world is not enough, of de film Taken 2.
Naast nog meer paleizen en moskeeën heeft Istanbul een trendy nachtleven, hippe winkelcentra, musea en badhuizen (hamams).


Populaire posts van deze blog

Sri Lanka

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan en ligt als een druppel onder India. Het eiland heeft een rijke en roerige geschiedenis gehad. De voorouders van de huidige Singalezen waren de Singali en zij introduceerden het Boeddhisme. Tijdens de Middeleeuwen kwamen er Tamils vanuit India naar Sri Lanka. Vanaf het moment dat zij een koninkrijk stichtten in Jaffna is de relatie tussen hen en de Singalezen er niet beter op geworden. Verscheidene oorlogen resulteerden uiteindelijk in een bloedige burgeroorlog die eindigde in 2009.


Vanaf de 16e eeuw heeft Sri Lanka Europese een aantal overheersers gehad. De Portugezen kwamen als eerste gevolgd door de Nederlanders en de Engelsen. In 1948 werd Sri Lanka afhankelijk.


Sri Lanka heeft verschillende namen gehad waarvan Ceylon de bekendste is. Colombo is de commerciële hoofdstad, maar is dat niet altijd geweest. Anuradhapura en Polonnaruwa zijn oude hoofdsteden en staan op de Unesco werelderfgoed-lijst.


Ondanks de overheersingen en oorlogen is …

De legende van de leeuwenrots

Er was eens een koning die had twee zonen. De oudste zoon Kasyapa zou de troonopvolger zijn, maar er was een probleem. Hij was een bastaard, dus de kans op het koningschap was nihil. Kasyapa wilde niet het risico nemen dat zijn jongere halfbroer koning zou worden dus besloot hij zowel zijn vader als zijn halfbroer Mogallan te vermoorden. Nadat hij zijn vader had vermoord vluchtte Mogallan. Daarop  kroonde Kasyapa zichzelf tot koning.


Kasyapa werd koning en zocht een goede plek voor zijn paleis dat niet zomaar  kon worden ingenomen. Het werd de Leeuwenrots in Sigiriya. Bovenop de ruim 200 meter hoge kolos werd een prachtig paleis gebouwd met alles erop en eraan. Het mocht de koning aan niets ontbreken. Zo was er behalve een kasteel een zwembad, een tuin met fonteinen en een spiegelmuur. Uiteindelijk kwam zijn jongere halfbroer Mogallan na 11 jaar met een leger terug. Hij won de strijd en Kasyapa pleegde zelfmoord.


Tegenwoordig is de leeuwenrots het hoogtepunt van een reis door Sri Lank…

De Tempel van de Tand

Kandy is de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka en na Colombo de grootste stad van het eiland. Toch hangt hier een relaxte sfeer die voornamelijk wordt veroorzaakt door de ligging aan een groot meer en natuurlijk aan de inwoners zelf. Sinds 1988 staat Kandy op de Unesco Werelderfgoedlijst. In deze spirituele stad staat de wereldberoemde Tempel van de Tand.


De Dalada Maligawa, zoals de Tempel van de Tand officieel heet, ligt prachtig aan het meer op korte afstand van het centrum van Kandy. Volgens de overlevering zou hier een hoektand van Boeddha bewaard worden. Verwacht niet dat je de tand te zien krijgt, want die wordt veilig bewaard.


Volgers van Boeddha komen uit diverse landen speciaal hierheen om een glimp op te vangen van de tand. Op deze heilige plek voeren monniken diverse rituelen uit. Onder begeleiding van muziek wordt de ceremonie uitgevoerd. Het spirituele effect wordt versterkt door de geur van wierook, doordringende muziek en biddende mensen.

Als bezoeker mag je d…

De foto en zijn verhaal - februari 2018

Februari is de maand van de wintersport. Het is al weer 10 jaar geleden dat ik voor het laatst op skivakantie was. Dat was in Zell am See in Oostenrijk.


Zell am See is een authentiek stadje met een autovrij centrum. Het ligt prachtig aan de oevers van de Zellersee en is omringd door bergen. Een tikje mondain is het, maar wel sportief en Zell am See kent een eigen skigebied, de Schmittenhöhe. De in totaal 77 km piste zijn zeer afwisselend en bieden mooie uitzichten op het meer en het dorp. Andere skigebieden in de buurt zijn de Maiskogel en de gletsjer van de Kitzsteinhorn in Kaprun waar je met de skibus gratis naartoe kunt.

Zell am See kent verschillende gezellige terrasjes, waarvan enkele uitkijken uit op het meer. Het stadje is met name populair onder (oudere) jongeren.


Down town Kaapstad te voet

Eind 2015 waren we drie dagen in Kaapstad. We sliepen in de Walden House in de wijk Tamboerskloof, op een steenworp afstand van de beroemde Tafelberg. Op de laatste dag van ons verblijf besloten we vanaf ons overnachtingsadres te lopen naar de Waterfront, het toeristisch uitgaansgebied in de havens. Het werd een flinke wandeling.


We liepen vanaf de Walden House linksaf de Buitengracht op. Vergeet niet af en toe achterom te kijken want anders zou je een prachtig uitzicht op de Tafelberg missen. We daalden langzaam af en onze eerste stop werd El Camino, een kleine koffietent aan de rand van de moslimwijk Bo-Kaap. Terwijl ik buiten wat foto's nam, knoopte mijn vriendin een praatje aan met de eigenaar, een jongeman uit Litouwen.
Vanaf El Camino liepen we naar Streetwires. Hier kun je handgemaakte Zuidafrikaanse relatiegeschenken van draad en kralen kopen. Natuurlijk kun je een kijkje nemen in hun atelier waar alles vervaardigd wordt.


Slenterend door Bo-Kaap kwamen we uit bij het Batav…