Cuba: Havana

Capitool Havana
Havana bruist!

San Cristobal de la Habana is de hoofdstad van het Caribische eiland Cuba. Havana is een van de interessantse steden van dit eiland dat nog steeds de tijd van de revolutie ademt.
Havana Vieja (de oude stad) ondergaat een opknapbeurt aan diverse koloniale en monumentale gebouwen. Dit wordt allemaal bekostigd door de UNESCO. Havana staat op de erfgoedlijst van deze organisatie. Het oude centrum is prima te voet te belopen. Neem ook de tijd om verder te gaan dan de opgeknapte buurten en loop binnen in de veelal vervallen gedeelten van deze stad, waar mensen nog op straat leven en de tijd lijkt stil te staan.


Het Capitolio staat in het centrum van de stad. Hier is het Ministerie van Wetenschap, Technologie en Milieu gevestigd. Het is een kopie van het Capitool in Washington. In het centrum staan verder gebouwen uit verschillende tijden.
De Malecon is een acht kilometer boulevard die de oude stad verbindt met de buitenwijken. Je vindt hier vooral flanerende mensen, muzikanten en ze dient als ontmoetingsplaats voor Cubanen. Een tochtje met een Amerikaanse oldtimer over deze boulevard mag niet ontbreken.


Plein van de Revolutie - Havana
Het plaza de la Revolucion is een groot kaal plein waar Fidel zijn ellenlange speeches hield. Het plein ademt revolutie. Rond het plein liggen diverse overheidsgebouwen waarvan het Ministerie van Binnenlandse Zaken de opvallendste is. Op de gevel prijkt een enorme ijzeren afbeelding van Che Guevara, de held van de revolutie. Hier staat tevens het hoogste bouwwerk van de stad, het José Martí-monument, dat bestaat uit een 109 meter hoge toren en een 18 meter hoog standbeeld van de nationale held.


Havana was ook een van de lievelingssteden van Ernest Hemingway. Hij verbleef hier een lange tijd en schreef hier een aantal van zijn boeken. Hij had een eigen kamer in hotel . Hij bracht ook uren door op zijn boot, de Pilar, voor de kust van Cojimar. De inwoners van dit dorpje aan de kust, 10 km ten oosten van Havana, hebben er te zijner ere een monument opgericht. Ook de Bodeguita del Medio en El Floridita, waar Hemingway zijn geliefde cocktail dronk, ademen nog de geest van hem.

Bodeguita del Medio - Havana

Sigaren en rum zijn onlosmakelijk verbonden met Cuba. De Cubaanse sigaren staan bekend als de beste ter wereld. In de Partagasfabriek worden ze nog met de hand gerold. Rum wordt gebruikt als basis voor de vele cocktails. De mojito en de cuba libre zijn Cuba's bekendste, maar ook de daiquiri wordt hier veel gedronken en was favoriet bij Hemingway.

Een Amerikaan in HavanaHemingway's Havana


Andre van Luttikhuizen