Doorgaan naar hoofdcontent

Rotterdam: Manhattan aan de Maas

Rotterdam is een dynamische wereldstad aan het water. Rotterdam staat internationaal bekend als een van de grootste havens van de wereld. Dat het water en de havens altijd al een belangrijke rol hebben gespeeld is zichtbaar aan de vele oude binnenhavens, brede kades en monumentale pakhuizen.
Rotterdam is een metropool die zich in hoog tempo blijft ontwikkelen en daarom ook de modernste stad van Nederland is. Je vindt hier architectuur, kunst, cultuur en design, winkels, attracties, festivals, restaurants en parken.

kop van Zuid met de Erasmusbrug






De oude haven is onderdeel van het Waterfront, dat bestaat uit vele binnenstadhavens zoals het Haringvliet, de Wijnhaven en de Leuvehaven. Vanaf de terrassen heb je een mooi uitzicht op de oude schepen. Een opvallende verschijning zijn de kubuswoningen (Blaakse Bos) van architect Piet Blom. Hier ligt ook de Willemsbrug. Een ander deel van het Waterfront is de Boompjeskade, een groene wandelpromenade met lindebomen.

Blaakse Bos Rotterdam







 


Kop van Zuid
Vroeger vond je hier zwoegende havanarbeiders en afscheidnemende emigranten, nu is het een modern uitgaansgebied met theater, cafés en restaurants. Een van de hotels is hotel New York. Dit voormalige directiegebouw van de Holland-Amerikalijn heeft ook een goed en gezellig restaurant met een uitgebreide oesterbar.



Erasmusbrug Rotterdam

De Kop van Zuid wordt gekenmerkt door oude gebouwen die een nieuwe bestemming hebben gekregen. De Erasmusbrug, uitgegroeid tot het icoon van de stad, verbindt het centrum met de Kop van Zuid. De Maastoren is met 165m het hoogste gebouw van Nederland.

Hotel New York Rotterdam 


Delfshaven
Het historische Delfshaven is een pittoresk deel van Rotterdam. Het gebied hoorde ooit bij Delft. De Pelgrimsvaderskerk herinnert aan de gevluchte puriteinen die na hun verblijf in Delfshaven naar Amerika trokken en New England stichtten. Delfshaven vormde tevens een belangrijke plek voor de VOC. Nu is het een heerlijke plek om te dwalen langs de grachten met de historische panden en binnenplaatsen. Er bevinden zich gezellige winkeltjes, distilleerderijen en ateliers.



Delfshaven Rotterdam 

Euromast
De Euromast is de hoogste uitkijktoren van Nederland. De toren is in 1960 gebouwd vanwege de Floriade. Op 100 meter heb je een panoramisch uitzicht. De Euroscoop, een roterende lift, brengt je naar 185 meter.
Slapen kun je er ook. Op 100 meter bevinden zich twee suites, de Heaven & Stars. Beloning: je eigen hoogstgelegen balkon exclusief voor jou.

Rotterdam aan de Maas

Er zijn nog vele andere bezienswaardigheden en attracties:

Walk of Fame Rotterdam 

  • Beurstraverse (Koopgoot): winkelpromenade, onder straatniveau, loopt onder de Coolsingel.
  • Nederlands fotomuseum
  • De Kuip: stadion van Feijenoord waar ook concerten en rondleidingen plaatsvinden.
  • Diergaarde Blijdorp: bekend om zijn Oceanium.
  • Ahoy: een van de grootste overdekte evenementshallen van Nederland.
  • Haventour: Spido biedt rondvaarten door de wateren rondom Rotterdam. Met beeld en geluid wordt je geïnformeerd over de vaarroute en de bezienswaardigheden.
  • Walk of Fame: Rotterdam heeft zijn eigen Walk of Fame met hand- en voetafdrukken van bekende artiesten, acteurs en sporters uit Nederland maar ook daarbuiten.
  • Overnachten in vreemde vogels

Koopgoot Rotterdam

Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be