Rotterdam: Manhattan aan de Maas

Rotterdam is een dynamische wereldstad aan het water. Rotterdam staat internationaal bekend als een van de grootste havens van de wereld. Dat het water en de havens altijd al een belangrijke rol hebben gespeeld is zichtbaar aan de vele oude binnenhavens, brede kades en monumentale pakhuizen.
Rotterdam is een metropool die zich in hoog tempo blijft ontwikkelen en daarom ook de modernste stad van Nederland is. Je vindt hier architectuur, kunst, cultuur en design, winkels, attracties, festivals, restaurants en parken.

kop van Zuid met de Erasmusbrug


Waterfront
De oude haven is onderdeel van het Waterfront, dat bestaat uit vele binnenstadhavens zoals het Haringvliet, de Wijnhaven en de Leuvehaven. Vanaf de terrassen heb je een mooi uitzicht op de oude schepen. Een opvallende verschijning zijn de kubuswoningen (Blaakse Bos) van architect Piet Blom. Hier ligt ook de Willemsbrug. Een ander deel van het Waterfront is de Boompjeskade, een groene wandelpromenade met lindebomen.

Blaakse Bos Rotterdam

Hotel New York Rotterdam
Kop van Zuid
Vroeger vond je hier zwoegende havanarbeiders en afscheidnemende emigranten, nu is het een modern uitgaansgebied met theater, cafés en restaurants. Een van de hotels is hotel New York. Dit voormalige directiegebouw van de Holland-Amerikalijn heeft ook een goed en gezellig restaurant met een uitgebreide oesterbar.
Erasmusbrug Rotterdam
De Kop van Zuid wordt gekenmerkt door oude gebouwen die een nieuwe bestemming hebben gekregen. De Erasmusbrug, uitgegroeid tot het icoon van de stad, verbindt het centrum met de Kop van Zuid. De Maastoren is met 165m het hoogste gebouw van Nederland.Delfshaven
Het historische Delfshaven is een pittoresk deel van Rotterdam. Het gebied hoorde ooit bij Delft. De Pelgrimsvaderskerk herinnert aan de gevluchte puriteinen die na hun verblijf in Delfshaven naar Amerika trokken en New England stichtten. Delfshaven vormde tevens een belangrijke plek voor de VOC. Nu is het een heerlijke plek om te dwalen langs de grachten met de historische panden en binnenplaatsen. Er bevinden zich gezellige winkeltjes, distilleerderijen en ateliers.

Delfshaven Rotterdam
Delfshaven Rotterdam
Euromast
De Euromast is de hoogste uitkijktoren van Nederland. De toren is in 1960 gebouwd vanwege de Floriade. Op 100 meter heb je een panoramisch uitzicht. De Euroscoop, een roterende lift, brengt je naar 185 meter.
Slapen kun je er ook. Op 100 meter bevinden zich twee suites, de Heaven & Stars. Beloning: je eigen hoogstgelegen balkon exclusief voor jou.

Rotterdam aan de Maas

Er zijn nog vele andere bezienswaardigheden en attracties:
Walk of Fame Rotterdam

  • Beurstraverse (Koopgoot): winkelpromenade, onder straatniveau, loopt onder de Coolsingel.
  • Nederlands fotomuseum
  • De Kuip: stadion van Feijenoord waar ook concerten en rondleidingen plaatsvinden.
  • Diergaarde Blijdorp: bekend om zijn Oceanium.
  • Ahoy: een van de grootste overdekte evenementshallen van Nederland.
  • Haventour: Spido biedt rondvaarten door de wateren rondom Rotterdam. Met beeld en geluid wordt je geïnformeerd over de vaarroute en de bezienswaardigheden.
  • Walk of Fame: Rotterdam heeft zijn eigen Walk of Fame met hand- en voetafdrukken van bekende artiesten, acteurs en sporters uit Nederland maar ook daarbuiten.

Koopgoot Rotterdam

Andre van Luttikhuizen