Costa Rica: Vulkanen

Costa Rica heeft meer dan 20 twintig vulkanen, waarvan er vele nog actief zijn. De meest actieve was de Arenal, die bijna dagelijks vuur spuwde, dat vooral 's avonds een mooi schouwspel opleverde. Echter houd hij het al een paar jaar voor gezien en spuwt hij geen lava meer. De Arenal rijst statig uit boven de grasvlakten en bossen tussen La Fortuna de San Carlos en Laguna de Arenal.

Irazu vulkaan Costa Rica

De Vulkaan Poás werd in 1910 beroemd, toen hij een stoomwolk ruim 6 km de hemel in blies en dus de krachtigste geiser ter wereld werd genoemd. Hij heeft drie kraters, één met een meer, één met een woud en een werkende dat op een maanlandschap lijkt.
De Irazù, die makkelijk te bereiken is vanuit Cartago en de hoofdstad San José, is sinds 1993 weer actiever geworden. De naam Irazu betekent 'donder- en aardbevingberg'. De Irazu rookt nog altijd. De top van de vulkaan is te bereiken per auto. Er moet wel entreegeld aan de ingang van het nationale park worden betaald (€10). Het meer bevat sinds 2013 geen water meer.


Andre van Luttikhuizen