Doorgaan naar hoofdcontent

Madrid

Madrid is de hoogst gelegen hoofdstad van Europa. Madrid heeft geen zee (maar wel is er een standbeeld van Neptunus de zeegod), geen noemenswaardige rivier en geen bijzondere monumenten. Toch zijn weinig steden zo dynamisch en toegankelijk. Eigenlijk is het een groot dorp: de belangrijkste bezienswaardigheden zoals Plaza Mayor, het Koninklijk Paleis, de Puerta del Sol, diverse musea en het Retiropark zijn makkelijk te belopen. Madrid bruist dag en nacht. Madrid heeft haar status als hoofdstad te danken aan Philips II, die koos voor de meest centraal gelegen stad van Spanje. Het is inmiddels een van de grootste steden van Europa en zeker de meest lawaaiige, getuige de Gran Via.
Madrid heeft negen maanden winter en 3 maanden hel volgens een oude uitspraak. Juni, juli en augustus zijn heet, de overige maanden kunnen fris zijn, zeker 's ochtends en tegen de avond.

Straatmuzikanten Madrid




Sol is het middelpunt van de stad. Opstanden hebben hier plaats gevonden, mensen komen hier gedenken of recentelijk, demonstreren. Sol is een goede plek om te starten met het verkennen van Madrid. Vanaf dit plein lopen diverse straten Madrid in. Op dit plein vind je het kilometer 0-bord, of officieel het placa de terrazo. Het geeft het startpunt aan van alle Spaanse wegen die vanaf hier worden geteld. Het 0-punt bevindt zich op de stoep voor het postkantoor, het actuele overheidsgebouw van de regering.


De plaza Mayor was vroeger het decor vanr stierengevechten, heksenverbrandingen en heiligverklaringen. Nu is het een plein met terassen en entertainment. Op het plein staat een standbeeld van Philips III, de meest luie koning van Spanje.

Plaza Mayor Madrid

Het koninklijk paleis staat op het plaza de Oriente en was het speeltje van Philips V, die een nog groter paleis wilde als zijn grootvader, de Franse zonnekoning. Tot 1931 zetelden hier de koningen van Spanje. Tegenwoordig gebruikt men het voor staatsontvangsten en dient het als museum. De vloeren zijn van marmer, er hangen schilderijen van o.a. Goya en Vélasquez. Er hangt ook de grootste verzameling Stradivariusvinstrumenten ter wereld.
Het plein is ook ruim en groot, met terrassen vlakbij om even te relaxen en van het uitzicht te genieten.

Karel III liet een boulevard aanleggen met monumentale gebouwen, veel bomen, standbeelden en fonteinen. Het moest een echte flaneerboulevard worden. Tegenwoordig is de Paseo del Prado een drukke verkeersader in de stad.
Het beroemde museum Prado en het Thyssen-Bornemisza zijn hier gevestigd, het Retiropark grenst aan het Paseo en er staan diverse fonteinen, zoals één voor de godin van de Aarde, Cybele.


Madrid heeft nog veel meer om te ontdekken. Neem de metro, Madrid heeft een van de grootste metronetwerken ter wereld, en je merkt dat Madrid erg groot is. Een van de mooiste stations is Atocha. Door de aangelegde tropisch tuin is het net een park. Het station heeft ook een schaduwkant vanwege de aanslagen uit 2004.

Chocolatería San Ginés: beroemd om de churros 

Bezoek de chique wijk Salamanca met veel luxe winkels en dure restaurants, wandel op zondag door het Retiropark en ga winkelen in de Calle Mayor of Gran Via. Calle Serrano is de straat met de chique winkels. Neem de tijd voor een terras met een drankje, koffie of tapas. Churros zijn gefrituurde, luchtige deegstengels in chocoladesaus en worden gegeten als ontbijt of bij de koffie. Zonder tapas is het moeilijk om de tijd tot het diner te overbruggen, want het diner wordt meestal niet voor tien uur 's avonds geserveerd. Op elke straathoek is wel een bar of taberna te vinden.

Voor kunstliefhebbers heeft Madrid meerdere musea , waarvan het Prado, Reina Sofia en het Thyssen-Bornemisza de belangrijkste zijn. Samen worden deze spraakmakende musea 'De Gouden Driehoek' genoemd. Het Bernabéu stadion is het voelbalmekka van Madrid, waar de Koninklijke zijn thuiswedstrijden speelt. Er worden rondleidingen verzorgd, maar de echte voetballiefhebber ondergaat natuurlijk de ultime kick: een wedstrijd bijwonen van Real Madrid.



Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be