Doorgaan naar hoofdcontent

Spanje: Madrid

Madrid is de hoogst gelegen hoofdstad van Europa. Madrid heeft geen zee (maar wel is er een standbeeld van Neptunus de zeegod), geen noemenswaardige rivier en geen bijzondere monumenten. Toch zijn weinig steden zo dynamisch en toegankelijk. Eigenlijk is het een groot dorp: de belangrijkste bezienswaardigheden zoals Plaza Mayor, het Koninklijk Paleis, de Puerta del Sol, diverse musea en het Retiropark zijn makkelijk te belopen. Madrid bruist dag en nacht. Madrid heeft haar status als hoofdstad te danken aan Philips II, die koos voor de meest centraal gelegen stad van Spanje. Het is inmiddels een van de grootste steden van Europa en zeker de meest lawaaiige, getuige de Gran Via.
Madrid heeft negen maanden winter en 3 maanden hel volgens een oude uitspraak. Juni, juli en augustus zijn heet, de overige maanden kunnen fris zijn, zeker 's ochtends en tegen de avond.

Straatmuzikanten Madrid


Bezienswaardigheden

Puerta de Sol
Sol is het middelpunt van de stad. Opstanden hebben hier plaats gevonden, mensen komen hier gedenken of recentelijk, demonstreren. Sol is een goede plek om te starten met het verkennen van Madrid. Vanaf dit plein lopen diverse straten Madrid in. Op dit plein vind je het kilometer 0-bord, of officieel het placa de terrazo. Het geeft het startpunt aan van alle Spaanse wegen die vanaf hier worden geteld.  Het 0-punt bevindt zich op de stoep voor het postkantoor, het actuele overheidsgebouw van de regering.


Plaza Mayor
Vroeger vonden er stierengevechten, heksenverbrandingen en heiligverklaringen plaats. Nu is het een plein met terassen en entertainment. Op het plein staat een standbeeld van Philips III, de meest luie koning van Spanje.

Plaza Mayor Madrid
Palacio Real
Het koninklijk paleis staat op het plaza de Oriente en was het speeltje van Philips V, die een nog groter paleis wilde als zijn grootvader, de Franse zonnekoning. Tot 1931 zetelden hier de koningen van Spanje. Tegenwoordig gebruikt men het voor staatsontvangsten en dient het als museum. De vloeren zijn van marmer, er hangen schilderijen van o.a. Goya en Vélasquez. Er hangt ook de grootste verzameling Stradivariusvinstrumenten ter wereld.
Het plein is ook ruim en groot, met terrassen vlakbij om even te relaxen en van het uitzicht te genieten.


Paseo del Prado
Karel III liet een boulevard aanleggen met monumentale gebouwen, veel bomen, standbeelden en fonteinen. Het moest een echte flaneerboulevard worden. Tegenwoordig is de Paseo een drukke verkeersader in de stad.
Het beroemde museum Prado en het Thyssen-Bornemisza zijn hier gevestigd, het Retiropark grenst aan het Paseo en er staan diverse fonteinen, zoals één voor de godin van de Aarde, Cybele.


Madrid heeft nog veel meer om te ontdekken. Neem de metro, Madrid heeft een van de grootste metronetwerken ter wereld, en je merkt dat Madrid erg groot is. Een van de mooiste stations is Atocha. Door de aangelegde tropisch tuin is het net een park. Het station heeft ook een schaduwkant vanwege de aanslagen uit 2004.

Chocolatería San Ginés: beroemd om de churros
Bezoek de chique wijk Salamanca met veel luxe winkels en dure restaurants, wandel op zondag door het Retiropark en ga winkelen in de Calle Mayor of Gran Via. Calle Serrano is de straat met de chique winkels. Neem de tijd voor een terras met een drankje, koffie of tapas. Churros zijn gefrituurde, luchtige deegstengels in chocoladesaus en worden gegeten als ontbijt of bij de koffie. Zonder tapas is het moeilijk om de tijd tot het diner te overbruggen, want het diner wordt meestal niet voor tien uur 's avonds geserveerd. Op elke straathoek is wel een bar of taberna te vinden.

Voor kunstliefhebbers heeft Madrid meerdere musea , waarvan het Prado, Reina Sofia en het Thyssen-Bornemisza de belangrijkste zijn. Samen worden deze spraakmakende musea 'De Gouden Driehoek' genoemd. Het Bernabéu stadion is het voelbalmekka van Madrid, waar de Koninklijke zijn thuiswedstrijden speelt. Er worden rondleidingen verzorgd, maar de echte voetballiefhebber ondergaat natuurlijk de ultime kick: een wedstrijd bijwonen van Real Madrid.Meest gelezen

Volvo Ocean Race naar Nederland

De Volvo Ocean Race heeft een primeur.  De langste en zwaarste zeilrace finisht in juni 2018 namelijk voor het eerst in Nederland. Onze hofstad Den Haag is gastheer van de finish van dit grote zeilevenement.

De race is op 21 oktober 2017 gestart in Alicante en eindigt via o.a. Lissabon, Kaapstad, Melbourne, Hong Kong en Gothenburg in de haven van Scheveningen. 
Ter promotie van Den Haag reist er een enorme varende klomp achter de zeilers aan. Deze 'wooden shoe' vereist helpende handjes om de promotie een succes te maken. Kaapstad, die van van 24 november t/m 11 december de zeilers ontvangt, is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen, promoten en afbouwen van de klompboot tijdens de Volvo Ocean Race in Kaapstad.


Wil je helpen en ben je in de periode tussen 24 november en 11 december 2017 in Kaapstad? Wie wil dat nu niet :-). Geef je dan op via de Facebookpagina van het Kaapstad Magazine. Succes!
Lees hier meer over de finish in Den Haag


Tanzania: Serengeti

Het Serengeti National Park is misschien wel het beroemdste wildpark ter wereld. Serengeti betekent eindeloze vlakte.
Naast de Big Five (nijlpaard, leeuw, neushoorn, luipaard en olifant) leven hier nog 30 verschillende diersoorten (totaal 3 miljoen dieren) op de eindeloze savannes. De neushoorn is het enige dier van de Big Five die je zou kunnen missen, omdat deze erg zeldzaam is. Vogelliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in de Serengeti. Er zijn ruim 500 soorten vogels.

Een van de grote trekpleisters is de Grote Trek. Meer dan een miljoen gnoes en zo'n 200.000 zebra's trekken de grote vlaktes over van De Maasai Mara in Kenia tot in de Serengeti in Tanzania. De migratie hangt af van de regentijd, die jaarlijks kan verschillen. De totale lengte van de optocht kan wel 50 km bedragen. Natuurlijk volgen de roofdieren deze optocht op gepaste afstand en doen ze zich te goed aan de zwakke en zieke dieren.


Tijdens de migratie worden een paar rivieren overgestoken. Er vallen dan ook…

Geloof het of niet

Religie, godsdienst, geloofsovertuiging, filosofie en spiritualiteit. Veel begrippen voor een levenswijze of geloof. Of hebben ze toch allemaal een aparte betekenis? Internet geeft hierover geen eenduidige oplossing. Ik houd het maar op 'ergens in geloven' en heb de meest opvallende, die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen hieronder beschreven.

In zuid Vietnam ligt de kleurrijke tempel van de Cao Dai. Hier praktiseert men de ideale godsdienst bestaande uit een mix van het beste uit vele andere bestaande religies. Een bezoek aan de tempel en het meemaken van een dienst, waarin 'Het Oog' wordt aanbeden, is indrukwekkend. Meer weten over de Cao Dai klik hier.
Biddende families zitten in een kerk te bidden tussen duizenden kaarsjes die verspreid over de met dennennaalden bezaaide vloer liggen. Ze verdrijven boze geesten door te boeren na het drinken van veel cola. De boze geesten nemen bezit van de kippen, die vervolgens de nek worden omgedraaid. Zo verdwijnt de boze …

Kaapverdië

Nadat God de Aarde had geschapen, schudde Hij zijn handen schoon. De kruimels die daarbij vrijkwamen, vielen als parels in de Atlantische Oceaan. Dit laatste kunststukje van God was volgens de legende Kaapverdië.

Kaapverdië, of de Kaapverdische eilanden, is een eilandengroep die bestaat uit tien eilanden, waarvan er negen bewoond zijn. De hoofdstad is Praia. De naam komt uit het Portugees: Cabo Verde dat Groene Kaap betekent. Tot 1975 was het een kolonie van Portugal. Gemengd met Creoolse invloeden is hier een mix van Portugese stijl en Afrikaanse charme ontstaan. Kaapverdië behoort tot het exclusieve clubje landen dat voor het grootste gedeelte nog in oorspronkelijke staat zijn.

Kaapverdië ligt 450 kilometer ten westen van Senegal in de de Atlantische Oceaan. De eilanden, die tezamen een hoefijzer vormen, bestaan uit bovenwindse (Barlavento) en benedenwindse  (Sotavento) eilanden.
Het land van de eeuwige zomer kent nauwelijks regen. De zon staat elke dag loodrecht aan de strakblauwe …

Italië: Umbrië

Umbrië is een regio midden in Italië en wordt ook wel het groene hart genoemd. Schilderachtige dorpjes, kastelen en kloosters liggen verspreid over de vlaktes en glooiende heuvels. Ongerepte natuur, kunst en architectuur, de beroemde keuken en de vele festivals maken Umbrië uniek. Umbrië is verdeeld in noordelijk en zuidelijk deel.

Noord Umbrië
De toeristische steden in het noorden zijn Gubbio met zijn Palazzo dei Consoli, de hoofdstad Perugia met zijn Palazzo dei Priori en de Galleria Nazionale dell'Umbria en Assisi met de San Francesco Basiliek. Daarnaast heeft het twee mooie parken: die van Monte Cucco en van Monte Subasio.
Wie vanuit het westen Umbrië binnenrijdt zal als eerste kennsimaken met het Trasimeense meer. De leukste plaatsjes rond het meer zijn Passignano en Castiglione. In het meer liggen twee eilanden: Polvese en Maggiore.Zuid Umbrië
Zuid Umbrië is bergachtig met de topper Monti Sibillini. Veel water ook met als hoogtepunt de Cascata della Marmore watervallen. De be…

Hong Kong lichtshow

Een van de grootste attracties van Hong Kong is 'The Symphony of Lights', een spectaculaire licht- en geluidsshow die iedere avond rond 20.00 uur de skyline van Hong Kong oplicht. De verlichting van meer dan 40 wolkenkrabbers dansen onder begeleiding van laserstralen op muziek en dompelt Victoria Harbour 15 minuten in een sprookjesachtig decor.

Het spektakel is opgenomen in het Guinness Book of World Records als 's werelds "Grootste Permanente Licht- en Geluidshow". De beste plek om deze grootste lichtshow ter wereld te mee te maken is vanaf de boulevard bij Tsim Sha Tsui op Kowloon.