Doorgaan naar hoofdcontent

Spanje: Madrid

Madrid is de hoogst gelegen hoofdstad van Europa. Madrid heeft geen zee (maar wel is er een standbeeld van Neptunus de zeegod), geen noemenswaardige rivier en geen bijzondere monumenten. Toch zijn weinig steden zo dynamisch en toegankelijk. Eigenlijk is het een groot dorp: de belangrijkste bezienswaardigheden zoals Plaza Mayor, het Koninklijk Paleis, de Puerta del Sol, diverse musea en het Retiropark zijn makkelijk te belopen. Madrid bruist dag en nacht. Madrid heeft haar status als hoofdstad te danken aan Philips II, die koos voor de meest centraal gelegen stad van Spanje. Het is inmiddels een van de grootste steden van Europa en zeker de meest lawaaiige, getuige de Gran Via.
Madrid heeft negen maanden winter en 3 maanden hel volgens een oude uitspraak. Juni, juli en augustus zijn heet, de overige maanden kunnen fris zijn, zeker 's ochtends en tegen de avond.

Straatmuzikanten Madrid


Bezienswaardigheden

Puerta de Sol
Sol is het middelpunt van de stad. Opstanden hebben hier plaats gevonden, mensen komen hier gedenken of recentelijk, demonstreren. Sol is een goede plek om te starten met het verkennen van Madrid. Vanaf dit plein lopen diverse straten Madrid in. Op dit plein vind je het kilometer 0-bord, of officieel het placa de terrazo. Het geeft het startpunt aan van alle Spaanse wegen die vanaf hier worden geteld.  Het 0-punt bevindt zich op de stoep voor het postkantoor, het actuele overheidsgebouw van de regering.


Plaza Mayor
Vroeger vonden er stierengevechten, heksenverbrandingen en heiligverklaringen plaats. Nu is het een plein met terassen en entertainment. Op het plein staat een standbeeld van Philips III, de meest luie koning van Spanje.

Plaza Mayor Madrid
Palacio Real
Het koninklijk paleis staat op het plaza de Oriente en was het speeltje van Philips V, die een nog groter paleis wilde als zijn grootvader, de Franse zonnekoning. Tot 1931 zetelden hier de koningen van Spanje. Tegenwoordig gebruikt men het voor staatsontvangsten en dient het als museum. De vloeren zijn van marmer, er hangen schilderijen van o.a. Goya en Vélasquez. Er hangt ook de grootste verzameling Stradivariusvinstrumenten ter wereld.
Het plein is ook ruim en groot, met terrassen vlakbij om even te relaxen en van het uitzicht te genieten.


Paseo del Prado
Karel III liet een boulevard aanleggen met monumentale gebouwen, veel bomen, standbeelden en fonteinen. Het moest een echte flaneerboulevard worden. Tegenwoordig is de Paseo een drukke verkeersader in de stad.
Het beroemde museum Prado en het Thyssen-Bornemisza zijn hier gevestigd, het Retiropark grenst aan het Paseo en er staan diverse fonteinen, zoals één voor de godin van de Aarde, Cybele.


Madrid heeft nog veel meer om te ontdekken. Neem de metro, Madrid heeft een van de grootste metronetwerken ter wereld, en je merkt dat Madrid erg groot is. Een van de mooiste stations is Atocha. Door de aangelegde tropisch tuin is het net een park. Het station heeft ook een schaduwkant vanwege de aanslagen uit 2004.

Chocolatería San Ginés: beroemd om de churros
Bezoek de chique wijk Salamanca met veel luxe winkels en dure restaurants, wandel op zondag door het Retiropark en ga winkelen in de Calle Mayor of Gran Via. Calle Serrano is de straat met de chique winkels. Neem de tijd voor een terras met een drankje, koffie of tapas. Churros zijn gefrituurde, luchtige deegstengels in chocoladesaus en worden gegeten als ontbijt of bij de koffie. Zonder tapas is het moeilijk om de tijd tot het diner te overbruggen, want het diner wordt meestal niet voor tien uur 's avonds geserveerd. Op elke straathoek is wel een bar of taberna te vinden.

Voor kunstliefhebbers heeft Madrid meerdere musea , waarvan het Prado, Reina Sofia en het Thyssen-Bornemisza de belangrijkste zijn. Samen worden deze spraakmakende musea 'De Gouden Driehoek' genoemd. Het Bernabéu stadion is het voelbalmekka van Madrid, waar de Koninklijke zijn thuiswedstrijden speelt. Er worden rondleidingen verzorgd, maar de echte voetballiefhebber ondergaat natuurlijk de ultime kick: een wedstrijd bijwonen van Real Madrid.Populaire posts van deze blog

Sri Lanka

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan en ligt als een druppel onder India. Het eiland heeft een rijke en roerige geschiedenis gehad. De voorouders van de huidige Singalezen waren de Singali en zij introduceerden het Boeddhisme. Tijdens de Middeleeuwen kwamen er Tamils vanuit India naar Sri Lanka. Vanaf het moment dat zij een koninkrijk stichtten in Jaffna is de relatie tussen hen en de Singalezen er niet beter op geworden. Verscheidene oorlogen resulteerden uiteindelijk in een bloedige burgeroorlog die eindigde in 2009.


Vanaf de 16e eeuw heeft Sri Lanka Europese een aantal overheersers gehad. De Portugezen kwamen als eerste gevolgd door de Nederlanders en de Engelsen. In 1948 werd Sri Lanka afhankelijk.


Sri Lanka heeft verschillende namen gehad waarvan Ceylon de bekendste is. Colombo is de commerciële hoofdstad, maar is dat niet altijd geweest. Anuradhapura en Polonnaruwa zijn oude hoofdsteden en staan op de Unesco werelderfgoed-lijst.


Ondanks de overheersingen en oorlogen is …

De legende van de leeuwenrots

Er was eens een koning die had twee zonen. De oudste zoon Kasyapa zou de troonopvolger zijn, maar er was een probleem. Hij was een bastaard, dus de kans op het koningschap was nihil. Kasyapa wilde niet het risico nemen dat zijn jongere halfbroer koning zou worden dus besloot hij zowel zijn vader als zijn halfbroer Mogallan te vermoorden. Nadat hij zijn vader had vermoord vluchtte Mogallan. Daarop  kroonde Kasyapa zichzelf tot koning.


Kasyapa werd koning en zocht een goede plek voor zijn paleis dat niet zomaar  kon worden ingenomen. Het werd de Leeuwenrots in Sigiriya. Bovenop de ruim 200 meter hoge kolos werd een prachtig paleis gebouwd met alles erop en eraan. Het mocht de koning aan niets ontbreken. Zo was er behalve een kasteel een zwembad, een tuin met fonteinen en een spiegelmuur. Uiteindelijk kwam zijn jongere halfbroer Mogallan na 11 jaar met een leger terug. Hij won de strijd en Kasyapa pleegde zelfmoord.


Tegenwoordig is de leeuwenrots het hoogtepunt van een reis door Sri Lank…

De Tempel van de Tand

Kandy is de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka en na Colombo de grootste stad van het eiland. Toch hangt hier een relaxte sfeer die voornamelijk wordt veroorzaakt door de ligging aan een groot meer en natuurlijk aan de inwoners zelf. Sinds 1988 staat Kandy op de Unesco Werelderfgoedlijst. In deze spirituele stad staat de wereldberoemde Tempel van de Tand.


De Dalada Maligawa, zoals de Tempel van de Tand officieel heet, ligt prachtig aan het meer op korte afstand van het centrum van Kandy. Volgens de overlevering zou hier een hoektand van Boeddha bewaard worden. Verwacht niet dat je de tand te zien krijgt, want die wordt veilig bewaard.


Volgers van Boeddha komen uit diverse landen speciaal hierheen om een glimp op te vangen van de tand. Op deze heilige plek voeren monniken diverse rituelen uit. Onder begeleiding van muziek wordt de ceremonie uitgevoerd. Het spirituele effect wordt versterkt door de geur van wierook, doordringende muziek en biddende mensen.

Als bezoeker mag je d…

De foto en zijn verhaal - februari 2018

Februari is de maand van de wintersport. Het is al weer 10 jaar geleden dat ik voor het laatst op skivakantie was. Dat was in Zell am See in Oostenrijk.


Zell am See is een authentiek stadje met een autovrij centrum. Het ligt prachtig aan de oevers van de Zellersee en is omringd door bergen. Een tikje mondain is het, maar wel sportief en Zell am See kent een eigen skigebied, de Schmittenhöhe. De in totaal 77 km piste zijn zeer afwisselend en bieden mooie uitzichten op het meer en het dorp. Andere skigebieden in de buurt zijn de Maiskogel en de gletsjer van de Kitzsteinhorn in Kaprun waar je met de skibus gratis naartoe kunt.

Zell am See kent verschillende gezellige terrasjes, waarvan enkele uitkijken uit op het meer. Het stadje is met name populair onder (oudere) jongeren.


Down town Kaapstad te voet

Eind 2015 waren we drie dagen in Kaapstad. We sliepen in de Walden House in de wijk Tamboerskloof, op een steenworp afstand van de beroemde Tafelberg. Op de laatste dag van ons verblijf besloten we vanaf ons overnachtingsadres te lopen naar de Waterfront, het toeristisch uitgaansgebied in de havens. Het werd een flinke wandeling.


We liepen vanaf de Walden House linksaf de Buitengracht op. Vergeet niet af en toe achterom te kijken want anders zou je een prachtig uitzicht op de Tafelberg missen. We daalden langzaam af en onze eerste stop werd El Camino, een kleine koffietent aan de rand van de moslimwijk Bo-Kaap. Terwijl ik buiten wat foto's nam, knoopte mijn vriendin een praatje aan met de eigenaar, een jongeman uit Litouwen.
Vanaf El Camino liepen we naar Streetwires. Hier kun je handgemaakte Zuidafrikaanse relatiegeschenken van draad en kralen kopen. Natuurlijk kun je een kijkje nemen in hun atelier waar alles vervaardigd wordt.


Slenterend door Bo-Kaap kwamen we uit bij het Batav…