Fotografie: effecten

Je hebt vast wel eens foto's die net niet goed genoeg zijn, ze zijn saai, of onder- of overbelicht, of ze zien eruit zoals iedereen ze al eens heeft gemaakt. Gooi ze nog niet direct weg, maar kijk later of je er misschien nog iets mee kunt doen.
Met behulp van effecten toepassen op een foto bereik je vaak nog verrassende resultaten. Er zijn veel bewerkingsprogramma's die de mogelijkheid bieden voor het toepassen van effecten. Voorbeelden zijn Photoshop, Picasa, Faststone Viewer. Ook zijn er diverse online programma's zoals Picnik.
Experimenteer met de effecten en kijk wat het resultaat is. Zo leer je vanzelf welk effect het beste bij je foto past. Een vooraf afgekeurde foto wordt plots een geweldig plaatje.
Natuurlijk kun je ook proberen om bepaalde effecten al tijdens het maken van een foto te bereiken. De foto hieronder lijkt een scene uit een science-fictionfilm. Het beest komt in dit perspectief enorm groot en dreigend over. Hij lijkt het appartement aan te vallen en onder de voet te lopen. In werkelijkheid is het een steltloper die verpakt in een buitenaards wezen bezoekers vermaakt.

Andre van Luttikhuizen

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen