Tanzania: Ngorongoro

200 kilometer ten westen van de Tanzaniaanse stad Arusha ligt de Ngorongorokrater, dat een onderdeel is van de Ngorongoro Conservation Area. Een dichtbevolkt gebied wat betreft wildlife. Deze krater heeft een doorsnede van circa 18 kilometer, waarin de Afrikaanse dierenwereld  leeft. Het hele jaar door is er veel wildlife aanwezig, omdat de dieren moeilijk de krater kunnen ontvluchten vanwege de hoge kraterwand van 600 meter. Op deze manier is er een natuurlijke barrière gevormd.
In de krater ligt het Magadimeer, een groot ondiep zoutmeer waar talloze flamingo’s maar ook nijlpaarden en andere watervogels leven.
De Ngorongoro krater was ooit een deel van het Serengeti natuurreservaat en is sinds 1959 een zelfstandig natuurgebied. Sinds 1979 staat de krater op de Unesco-lijst als werelderfgoed.
Behalve wildlife leven hier ook de Masai. Deze stam daalt elke dag met hun kuddes koeien de krater in om  ze te laten drinken. De Masai zijn als enigen bevoegd zich buiten toeristen in de krater te begeven.
De bezoekers overnachten in lodges op de kraterwand. 's Morgens komen de vele landrovers om de toeristen mee te nemen de krater in. Door de grote hoeveelheid mensen is het niet meer toegestaan om meer dan één gamedrive van maximaal 6 uur per dag te maken. De dieren krijgen nu meer rust. Desondanks blijft het een unieke ervaring.

Andre van Luttikhuizen