Zuid-Afrika: Franschhoek

Hugenotenmonument Franschhoek
Franschhoek is een pittoresk dorp in de Westkaap op 75 kilometer van Kaapstad. De ligging is prachtig met aan de ene kant de bergen en aan de andere kant de wijnvelden van de Westkaap.
Franschhoek is gesticht door de Hugenoten. Hoewel er geen Frans meer wordt gesproken hebben een aantal wijngaarden nog Franse namen, zoals Chamonix, La Motte en Le Dauphiné.
In het plaatsje vind je vele galerieën en exclusieve (antiek)winkeltjes.
Zittend op een van de vele terrassen kun je genieten van het uitzicht op de omringende heuvels waarop de wijngaarden liggen.
Franschhoek is behalve wijnhoofdstad van Zuid-Afrika ook de foodhoofdstad van het land. Hier zijn acht van de 100 toprestaurants van Zuid-Afrika gevestigd.
Garden Room Le Quartier Francais - Franschhoek


Een van hen is het Quartier Francais, een luxe boutique hotel met het naastgelegen sterrenrestaurant The Tasting Room, waar de van origine Nederlandse Margot Janse de executive chef is. Aanrader: probeer de diverse tapasgerechten. Zo krijg je een goede indruk van de culinaire hoogstandjes van dit restaurant.

Vanuit Franschhoek is een aantal leuke uitstapjes te maken: het Hugenotenmuseum, dat de vroegere bewoners van de stad eert die de religieuze vervolging in Frankrijk ontvluchtten, het Hugenotenmonument, de Theewaterskloofdam, Route 62 en bijvoorbeeld Wijnestate Boschendal, waar je heerlijk kunt picknicken, maar ook de dichterbij gelegen wijnboerderijen van Rickety Bridge en Glenwood.
Wil je op een unieke en ontspannen manier de wijnboerderijen en de Franschhoek Valley ontdekken, neem dan eens de hop-on hop-off wijntram.

Glenwood - Franschhoek
Rickety Bridge - Franschhoek


De combinatie van de culinaire topkeuken en de beste wijnen van de streek maken Franschhoek tot een toplocatie.


Andre van Luttikhuizen