Kaapstad: Robbeneiland

Aan het einde van de kade 5 op steiger 1 ligt het inschepingsgebouw voor gevangenen naar Robbeneiland. Hoewel het doel en gebruik van het eiland in de laatste eeuw steeds veranderde, verwierf het eiland internationale bekendheid als gevangenis voor hedendaagse politieke figuren, waaronder Zuid-Afrika's eerste democratisch gekozen President Nelson Mandela. Nelson Mandela heeft hier van 1964 tot 1982 gevangen gezeten. Het Robbeneiland expositie-en informatiecentrum ligt naast de klokkentoren en is een uniek museum dat de geschiedenis uitbeeldt van Robben eiland en de politieke strijd om de apartheid omver te werpen,

Robben eiland
Tegenwoordig kun je een trip van een halve dag maken naar dit eiland. Je vertrekt met de boot vanaf de Waterfront en bezoekt de gevangenis met de binnenplaats waar nog foto's te zien zijn uit de gevangenistijd. Tevens breng je een bezoek aan de cel van Nelson Mandela en maak je een tochtje over het eiland.

Cellen Robben eiland met links de cel van Nelson Mandela
De tour is inclusief een boottocht van een half uur, een rondleiding door de Maximum Security Prison, gegeven door ex-politieke gevangenen, een bustour langs de historische gebouwen en langs de unieke flora en fauna van het eiland. Voor de website en online tickets klik hier.

Andre van Luttikhuizen