Fishriver Canyon

De Fish River Canyon, vergelijkbaar met de Grand Canyon in de Verenigde Staten, maakt deel uit van Richtersveld Transfrontier Park en is 160 kilometer lang.
De Fish River Canyon in het Koubis massief is na de Grand Canyon in Arizona en de Blauwe Nijl Canyon in Ethiopië de grootste canyon op aarde met de bronnen in Namibië en een droog bergachtig woestijngebied langs de Zuid-Afrikaanse kant. Hier leven klipdassies, klipspringers, eekhoorns, zebra's en kudu's. Ook het luipaard komt af en toe langs.

Fish River Canyon Namibië

De Fish River die door de canyon stroomt heeft een lengte van 650 kilometer. De Fish River mondt uit in de Oranje Rivier. Halverwege de canyon, bij Hell's Bend, kronkelt de rivier in een aantal scherpe bochten door de kloof. Hier liggen de uitkijkpunten Main Viewpoint en Hiker's Viewpoint. Zelfstandig is het niet toegestaan om in de canyon af te dalen. Alleen deelnemers aan de Fish River Canyon Hiking Trail mogen onder begeleiding in de canyon. De wandeltocht duurt 5 dagen waarin 86 kilometer wordt afgelegd. De wandeltochten kunnen worden gemaakt tussen 1 mei en 15 september en moet vooraf besproken worden bij het Namibian Wildlife Resort (NWR).
De canyon eindigt bij Ais Ais, waar tevens warme bronnen zijn. Ais Ais beschikt over een bungalowpark met restaurant en andere faciliteiten. Het restcamp is eigendom van het NWR.
Naast de mooie canyon vind je hier ook bijzondere plantensoorten en vele mooie vetplanten.
Voorbeelden zijn de kokerboom en de halfmens, die op een zuilcactus lijkt, met een kroon op het hoofd.

Kokerboom Namibië
De kokerboom is typisch voor deze streek. Het is overigens geen boom, maar een plant die behoort tot de Aloë. Hij bloeit pas na 20 tot 30 jaar en kan 300 jaar oud worden. Zijn hout is zeer zacht en kan makkelijk worden uitgehold. Daarom was hij favoriet bij de bosjesmannen (San), die er werktuigen mee vervaardigden.

Andre van Luttikhuizen