Portugal: Lissabon

Lissabon is de hoofdstad van Portugal en samen met Porto de belangrijkste plaats van het land. Lissabon is een ruim opgezette stad met brede avenues en grote pleinen, maar heeft ook leuke steegjes en oude stadswijken, zoals Alfama. Lissabon wordt wel de witte stad genoemd en is aan te raden voor een romantisch weekend. Je vindt er intieme terrasjes, wijdse panorama's en lekkere eetgelegenheden. Vooral de sardientjes van de grille zijn hier een specialiteit.
De stad ligt aan de Taag en is bekend om zijn fadomuziek, azulejos, de pasteitjes uit Belem en natuurlijk de authentieke trams.


De rijke historie vind je in de wijk Bélem. Onderweg passeer je het Monument van de Ontdekkingen, waar je even kunt chillen en de Portugese historische figuren kunt bewonderen. In Bélem bevindt zich de Torre de Bélem en het Jeronimosklooster. Bij Casa Pastéis kun je genieten van het beroemde Portugese gebak, de klassiek zoete pasteitjes.

De Baixa (benedenstad) is het centrum van de stad, de Bairro Alto herbergt de leukste restaurantjes en uitgaansgelegenheden zoals de fadobarretjes. Hier word je begluurd vanaf de balkons. Alfama is een echte volkswijk met steile straatjes en steegjes.Lissabon heeft zijn eigen Golden Gate Bridge (Ponte 25 abril) die leidt naar o.a. een kopie van het Jezusbeeld van Rio de Janeiro en de meest toeristische tramlijn van de stad: Lijn 28. Deze toeristische tram leidt je door heel Lissabon.


Het "nieuwe centrum" ligt op het Expo terrein met een winkelcentrum, de Vasca da Gamatoren en een kabelbaan. Hier ligt ook de 17km lange brug.
Een aanrader is ook de wijk Cacilhas, die aan de andere kant van de Taag ligt. Vanaf hier hebt je prachtig uitzicht op Lissabon.

Tags: Portugal

Andre van Luttikhuizen