Doorgaan naar hoofdcontent

Thailand: het noorden

Het Noorden van Thailand behoorde ooit toe aan het machtige Koninkrijk Lanna. Hun hoofdstad was Chiang Mai. Het gebied bestaat uit imposante bergen, die de uitlopers van de Himalaya vormen. Hier wonen nog diverse exotische bergvolkeren.

Gouden Driehoek Tailand

Chiang Mai is de grootste en de belangrijkste culturele stad in Noord Thailand. De stad lag ooit strategisch ten opzichte van de zijderoute.De rivier de Ping stroomt door de stad, die ligt in het grootste berggebied van het land.
Toeristen komen naar Chiang Mai voor de omliggende bergen en de jungle en alle activiteiten die daar bij horen. Een van de activiteiten is het bezoeken van een trainingskamp voor olifanten. Zij leren om boomstammen te verplaatsen in de dichtbegroeide jungle. Een safari op de rug van de olifant behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast kun je ook een tocht per vlot maken over de rivier.
Rondon Chiang Mai liggen dorpjes waar veel handwerk wordt gedaan. Zo is er in het dorpje Sankaempaeng een parasollenfabriek waar het proces van rijstpapier tot parasol is te volgen. Je kunt hier een parasol laten beschilderen of desgewenst iets van jezelf, bijvoorbeeld je portemonnee of een kledingstuk. Daarnaast is de avondmarkt van Chiang Mai een aanrader.
Op 15 km van Chiang Mai staat de tempel van Doi Suthep. Dit is eigenlijk de naam van de berg waarop deze boeddhistische tempel ligt. De tempel is te bereiken via een 300 treden tellende trap (er is ook een lift). Boven heb je en mooi uitzicht over Chiang Mai en haar omgeving.


Er leven in Noord Thailand nog nog vele stammen. De belangrijkste zijn Hmong, Akha en Karen. In het 'dorp in de mist' Mae Hong Son kun je o.a. een bezoek brengen aan de 'Langnekken'.
De Gouden Driehoek is het grensgebied tussen Thailand, Myanmar en Laos, ooit berucht en beroemd om vanwege de opium. Dit is tevens het stroomgebied van de machtige Mekong rivier.
De andere stad van betekenis die in dit gebied ligt is Chiang Rai. Je vindt hier rijstvelden, waarbij je in de oogsttijd een handje kunt helpen met dorsen, en een bijzondere tempel. Deze is nl. wit.


Tags: Thailand

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - januari 2018

Tijdens mijn reis door Brazilië bezocht ik de Foz do Iguacu. Deze spectaculaire watervallen liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. Een van de activiteiten die ik heb ondernomen is met een speedboot op hoge snelheid over de rivier de Iguacu gevaren. Hoogtepunt van deze excursie was een gratis douche onder een van de watervallen.
Nadat we zijn ingestapt en onze poncho's en zwemvesten hebben aangetrokken varen we op hoge snelheid stroomopwaarts. We varen langs diverse watervallen richting Duivelskeel, een grote halfronde waterval van 150 meter breed waarin het water 70 meter in de diepte stort.
Een eind voor deze waterval buigen we af. Aan het eind ligt een brede waterval. Het linker deel ziet er spectaculair uit. We liggen even stil en kijken naar het met geweld neerstortende water dat een gordijn van water veroorzaakt. De camera's en alle andere elektronica verdwijnen in een waterdichte ton die is vastgegespt aan de bodem. Ik doe de rits van de poncho dicht en trek het …

Seychellen

In 2001 maakte ik samen met mijn vriendin onder begeleiding van gids Layzar een safaritrip naar Tanzania. Na de overweldigende natuur en wildlife sloten we onze vakantie af op een tropische bestemming: De Seychellen.

De Seychellen, alleen bij de naam al denk je aan een tropische verrassing. En dat is het zeker. De eilandengroep ligt ten noorden van Madagaskar op ruim 1500 km ten oosten van Kenia. Na een lange busreis van Arusha in Tanzania naar Nairobi vlogen we naar Mahé. Mahé is met Praslin, Silhouette en La Digue een van de bekendste eilanden van de archipel. Het klimaat is warm en vochtig vanwege de ligging op een paar graden van de evenaar.


Mahé De toegang tot de Sychellen is Mahé, het belangrijkste eiland van de archipel waar 90% van de bevolking woont. Hier ligt ook de internationale luchthaven. Een gebergte in het midden deelt het eiland in tweeën. Met hoogtes tot bijna 1000m heb je een mooi uitzicht over het nationaal park Morne Seychellois. Het noorden van Mahé is het levendi…

Walking Dinner Amersfoort

Dit jaar was het mijn beurt om met twee collega's het jaarlijkse eindejaars uitje, dat bestaat uit een combinatie van gezellig tafelen met een activiteit te organiseren. We kozen voor een Walking Dinner in onze werkstad Amersfoort. 

Het Walking Dinner bestaat deze avond uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht, die elk in een ander restaurant werd geserveerd. Tussen de gerechten door wandelen we in twee groepen, elk onder begeleiding van een gids, door het oude centrum van Amersfoort.
Vanaf ons kantoor lopen we gezamenlijk naar restaurant Dara, waar het voorgerecht wordt geserveerd. Dara is een culinaire ontmoetingsplaats aan de Eemhaven in Amersfoort waar verrassende kleine gerechten (mezzes) uit verschillende streken worden geserveerd.

De eerste ronde van de wandeling door Amersfoort start om 18 uur. De ene helft van de collega's gaat mee met Femke, de andere helft met Norman. Denk je al veel te weten over Amersfoort dan kom je er met deze gidsen achter dat er no…

De foto en zijn verhaal terugblik

In 2015 poste ik elke maand een foto waar meestal een bijzonder verhaal achter zat. Vanaf 2018 komt deze rubriek terug. Ik ga dan weer elke maand een foto met een leuk of bijzonder achtergrond-verhaal posten.

Voor wie de 12 foto's met een verhaal van 2015 nog eens na wil lezen of wil kijken, klik dan hier.Bonaire in foto's: deel 1

Bonaire is een eiland in de Caribische Zee en een bijzondere gemeente van Caribisch Nederland. Bonaire is populair in onze winter en als bestemming van vele cruiseschepen. Maar de grootste aantrekkingskracht van Bonaire ligt onder water. Hier bevindt zich een van de mooiste natuurreservaten ter wereld, die zowel bij duikers als bij snorkelaars geliefd is.
In vijf delen neem ik je mee over het eiland: van de zoutpannen in het zuiden, via de hoofdstad Kralendijk, naar het Gotomeer en Rincon in het noorden. Langs stranden met azuurblauw en turquoise water en als toegift een bijzondere safari.


Elke auto op Bonaire heeft een prachtig nummerbord met afbeeldingen van bezienswaardigheden van Bonaire en het symbool van Bonaire: de flamingo. Veel beter toch dan de suffe gele kentekenplaten die we in Nederland hebben.


De gezellige bewegwijzeringen die je overal ziet op Bonaire geven het eiland extra kleur en maken het Caribische sfeertje compleet.


De stranden van Bonaire kunnen verschillen van p…