Thailand: het noorden

Het Noorden van Thailand behoorde ooit toe aan het machtige Koninkrijk Lanna. Hun hoofdstad was Chiang Mai. Het gebied bestaat uit imposante bergen, die de uitlopers van de Himalaya vormen. Hier wonen nog diverse exotische bergvolkeren.

Gouden Driehoek Tailand

Chiang Mai is de grootste en de belangrijkste culturele stad in Noord Thailand. De stad lag ooit strategisch ten opzichte van de zijderoute.De rivier de Ping stroomt door de stad, die ligt in het grootste berggebied van het land.
Toeristen komen naar Chiang Mai voor de omliggende bergen en de jungle en alle activiteiten die daar bij horen. Een van de activiteiten is het bezoeken van een trainingskamp voor olifanten. Zij leren om boomstammen te verplaatsen in de dichtbegroeide jungle. Een safari op de rug van de olifant behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast kun je ook een tocht per vlot maken over de rivier.
Rondon Chiang Mai liggen dorpjes waar veel handwerk wordt gedaan. Zo is er in het dorpje Sankaempaeng een parasollenfabriek waar het proces van rijstpapier tot parasol is te volgen. Je kunt hier een parasol laten beschilderen of desgewenst iets van jezelf, bijvoorbeeld je portemonnee of een kledingstuk. Daarnaast is de avondmarkt van Chiang Mai een aanrader.
Op 15 km van Chiang Mai staat de tempel van Doi Suthep. Dit is eigenlijk de naam van de berg waarop deze boeddhistische tempel ligt. De tempel is te bereiken via een 300 treden tellende trap (er is ook een lift). Boven heb je en mooi uitzicht over Chiang Mai en haar omgeving.


Er leven in Noord Thailand nog nog vele stammen. De belangrijkste zijn Hmong, Akha en Karen. In het 'dorp in de mist' Mae Hong Son kun je o.a. een bezoek brengen aan de 'Langnekken'.
De Gouden Driehoek is het grensgebied tussen Thailand, Myanmar en Laos, ooit berucht en beroemd om vanwege de opium. Dit is tevens het stroomgebied van de machtige Mekong rivier.
De andere stad van betekenis die in dit gebied ligt is Chiang Rai. Je vindt hier rijstvelden, waarbij je in de oogsttijd een handje kunt helpen met dorsen, en een bijzondere tempel. Deze is nl. wit.


Tags: Thailand

Andre van Luttikhuizen